Hirdetés

Politikai árkok helyett hidakat kell emelni az emberek között

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Bajzát Zsuzsi
2022.02.08. 14:23

Nagyszabású mezőgazdasági támogatás, amerikai utazás, és az élelmiszer pazarlás is szóba került február 7-én a Győr+Rádió reggeli műsorában. Bajzát Zsuzsi és Nagy Roland telefonon érte utol Nagy István agrárminisztert, aki megyebeliként mindig kiemelten figyel a régiót érintő ügyekre.

Hirdetés

Negyedik megméretésére készül az idei kampányban Mosonmagyaróvár egykori polgármestere, aki 2014 óta tölti be az agrárminiszteri tisztséget. A közelmúltban Amerikában képviselte hazánkat, ahol az ország agráminiszterével is találkozott. Fontos megbeszélés volt, hiszen az éghajlatváltozás egyre jobban sújtja a mezőgazdasági szektort, és erre a globális helyzetre, globális választ kell adni a szakembereknek.

,,Nem lennék jó agrárminiszter, ha nem érkeztem volna eladási szándékkal is” – fogalmazott Nagy István.

Hirdetés

A tokaji bor, a libamáj, és a mangalica piacát is igyekezett előnyös helyzetbe hozni. A harmadik fő találkozója a John Deere menedzsmentjével zajlott, hiszen a magyar kormány szeretné a cégóriást hazánkba csábítani. Az agrárminiszter kutatásfejlesztési lehetőséget kínált, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Magyarországon létesülhessen a következő üzem. Az itt folyó termelés hazánk, és egész Kelet-Európa szükségletéhez hozzájárulna – fogalmazott a miniszter.

Mindeközben Amerikáig is ért a hazai kacsatenyésztők zokszava, nehéz helyzetbe kerültek a magyar gazdák, ezt pedig gyorsan orvosolni kellett. Nagy István a repülőtérről azonnal az egyeztetésre sietett, hogy megoldást találjanak arra, hogy a jövőben is biztonsággal lehessen kacsákat, baromfikat tenyészteni. A Magyar Kormány döntése alapján plusz 1,9 milliárd támogatást biztosítanak a kacsatenyésztők számára.

Az éghajlatváltozás mellett az élelmiszerpazarlás is globális probléma, ami annak tükrében, hogy világszerte még mindig több, mint 800 millió ember éhezik, egy elfogadhatatlan jelenség. Ennek csökkentése érdekében jött létre most február 1-től az Élelmiszermentő Központ, amely segítségével a nagy üzletek kidobandó termékeit, 4 nappal a lejárat előtt el tudják juttatni olyanoknak, akiknek nagy szükségük van rá.

,,Jelenleg 50-70 ezer tonna élelmiszert dobunk ki. Arra törekszünk ennek legnagyobb hányadát tudjuk eljuttatni azokhoz, akik rászorulnak” – fogalmazott a miniszter.

Apáink, nagyapáink idejében a pazarlás csak nagyon kevesek szótárában szerepelt, sokkal inkább az volt a jó gyakorlat, hogy amit csak lehetett, azt felhasználtak. Szükséges, hogy erre emlékeztessük magunkat, és megtanítsuk a mai gyerekeknek, hogy másként is lehet élni – mondta a miniszter, aki ezen a hétvégén a Győrzámolyi Böllér Feszt fővédnöke lesz.

Arra kérdésre, hogy megyénkbeliként van-e rálátása a helyi ügyekre azt felelte, számára mindig fontos volt, és fontos lesz a régió sorsa.

,,Azt hiszem, hogy amire a leginkább büszke vagyok, hogy pályafutásom alatt nem politikai árkokat építettem, hanem hidakat emeltem az emberek között. Nagyon örülök, hogy a Magyar Falu Program, vagy éppen a Civil Alap segítségével a legkisebb településeket is fejlesztésekhez lehetett segíteni.”

A miniszter búcsúzóul annyit mondott, a törekvés, hogy a szigetközi elterelő úttal biztonságosabb és gyorsabb legyen az eljutás Győrbe töretlen, ez nagy segítség lesz az itt élőknek.

,,A szigetköz természeti kincse a mi életterünk, amely egy olyan ajándék, amit védeni, és megbecsülni kell” – zárta a beszélgetést Nagy István.

Kapcsolódó témák: #agrárium | #agrárminiszter |
likeold
a fb oldalunkat