Plüssmackókat vittek a motorosok a győri kórházban ápolt gyerekeknek

Pécskai István Mekliz Fotó
2023.05.13. 17:12

Megható jelenetek zajlottak le szombaton a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban. A Honda Goldwing Motoros Klub 30 főből álló csapata látogatta meg az intézményben ápolt beteg gyermekeket, akiknek 115 egyedi emblémás plüssmackót vittek.

A ,,Maci Kórház” program ötletgazdája Ladocsi Norbert, aki barátaival együtt harminc évvel ezelőtt indította el a kezdeményezést, hogy Magyarországon minden mentőautóban legyen plüssmackó.

,,Angolórán kaptunk egy feladatot. Le kellett fordítani egy szöveget, amely arról szólt, milyen sokat jelent a kicsiknek, ha plüssmackókhoz bújhatnak. A pihe-puha, meleg, ölelő hatásuk ugyanis rendkívül jó hatással van a lelki traumát átélt gyerekek világára. Az ausztrál partiőrség csinálta meg először, hogy plüssmackókat helyezett a mentőautókba. Tette ezt azért, hogy a balesetek után a sérült gyerekekben tartsák a lelket, vigasztalják őket” – nyilatkozta Ladocsi Norbert a Győr+ Médiának.

Norberték egészen 2016-ig csinálták ezt az akciót. Sajnos rajtuk kívül álló okok miatt nem tudták folytatni. Ezt követően álmodták meg a Maci Kórházat, amely 2018 óta rendkívül sikeres. A kezdeményezés arról szól, hogy a klinikákon fekvő gyermekeknek gyűjtenek plüssmackókat.

,,A kórházi ellátásban részesülő gyermekek napjait szeretnénk szebbé varázsolni egy mackóbaráttal. Nagyon fontos, hogy kimosva, fertőtlenítve, megszárítva, sterilen csomagolva kapják meg a lurkók a plüssállatot. A gyerekektől rendkívül sok pozitív visszajelzést kapunk, sokszor elég csak megnézni az arcukat, miután megölelték a macijukat. Még egy 16 éves lány is arról mesélt, milyen sokat jelentett neki a plüss ölelése – magyarázta Ladocsi Norbert.

Győrben több helyen is vannak elhelyezve mackóládák, ahova bárki bedobhatja a felajánlásra szánt plüssállatát. Többek között az Olimpiai Sportparkban, a Vásárcsarnoknál és a Pedró-pajtánál is van lehetőség minderre.

Galéria: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt