Pintér Bence: “Minden győrit képviselni fogok, ahogy a képviselők is”

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2024.06.10. 02:00

Rendkívül magas részvételi arány mellett zajlott a helyhatósági választás június 9-én Győrben. Összesen 7 jelölt közül választhattak a győriek, de a kampány során hamar világossá vált, a verseny dr. Dézsi Csaba András, Borkai Zsolt, és Pintér Bence között dőlhet el. Pintér Bence végül szoros csatában nyerte meg a polgármester-választást.

Lezajlott a helyhatósági választás hazánkban, Győrben is rendkívül sokan jelentek meg az urnáknál: a 99 345, névjegyzékben szereplő választóból 59 788-an mentek el szavazni. A polgármesteri szavazatok 31,15 százalékával (18 294 szavazattal) Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltje nyerte a választást. Második helyen végzett dr. Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP jelöltje 30,4 százalékkal (17 854 szavazat), harmadik helyre Borkai Zsolt futott be (Borkaival Közösen a Jövőnkért), 27,02 százaléknyi szavazattal (15 868 szavazat). Glázer Tímea, a DK és a Jobbik közös jelöltje a szavazatok 3,44 százalékát gyűjtötte be (2023 szavazat), Koródi István 3 százalékon végzett (1764 szavazat), Kovács László, a Civilek Győrért Egyesület jelöltje 2,84 százalékot kapott (1666 szavazat), míg Balla Jenő, az Összefogás Győrért Egyesület jelöltje 2,14 százalékot, 1255 szavazatot kapott.

A verseny végig szoros volt, 30 százalékos feldolgozottságnál fej-fej mellett haladt a három fő esélyes, az első adatok beérkezésekor még Borkai Zsolt is állt az élen. Ahogy érkeztek az eredmények, úgy maradt le Borkai Zsolt, míg dr. Dézsi Csaba András és Pintér Bence váltakozva álltak az élen. Utóbbi győzelme este 11 után kezdett biztosnak tűnni. A győri MSZP-székházban először 22 órára, majd 22:45-re hirdettek sajtótájékoztatót, végül az eredmények hivatalossá válása után, éjjel fél egykor nyilatkozott a sajtónak megválasztott polgármesterként Pintér Bence.

„Ez a taps legalább annyira a csapatnak szól, mint nekem, mert mindent megtettek ezért a mai estéért, amit ma elértünk. Rajtuk kívül szeretném megköszönni minden győrinek, hogy elment szavazni, és leszavazott az általa kedvesnek tartott jelöltre. Szeretnék gratulálni minden ma este megválasztott képviselőnek, együtt fogunk dolgozni a közgyűlésben és az a helyzet, hogy minden győrit képviselni fogok én is, ahogy a megválasztott képviselők is” – kezdte beszédét Pintér Bence.

Mint elmondta, a legfontosabb most, hogy egy tiszta átadás-átvétel történjen. „Hogy ez megtörténhessen, meg fogjuk kérni Pollreisz Balázst – aki jelenleg is önkormányzati képviselő -, hogy felügyelje ezt a folyamatot, és vigye végig. Üzenni szeretnénk a városházi dolgozóknak is: ne három hónapra készüljenek, hanem öt évre, hosszú ideig fogunk együtt dolgozni!” – mutatott rá Pintér Bence.

Újságírói kérdésre elmondta: a képviselőtestület tagjait ugyanúgy győriek választották meg, ahogy őt is, ez pedig azt jelenti, hogy egyszerre szavaztak nekik bizalmat. „Én megbízom abban, hogy ők is a győriek érdekeit fogják szem előtt tartani” – húzta alá. Egy másik kérdésre elmondta: az újságírói pályát elhagyja, és bízik benne, hogy dr. Dézsi Csaba András a győriek érdekeit tartja a szeme előtt. Azt is hozzátette, számítanak rá, hogy újra kell számlálni a szavazatokat, hiszen sok érvénytelen is volt a számlálás során.

Pintér Bence nyilatkozatát itt nézhetik meg: