Petőfi emlékét Abdán is őrzik

ZKÁ és NB Fotó: NB
2023.03.07. 14:13

„Petőfiről és koráról másként" - ezzel a mottóval mutattak be színpadi játékot, a Győr melletti Abdán a helyi iskolásoknak. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Petőfi 200 emlékév keretében zajlott a bemutató, amire a Zrínyi Ilona Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulóit hívták meg. A "Szabadságharc" című darab rendezője és egyik szereplője a Jászai Mari-díjas színművész, Kálló Béla, Petőfi Sándort pedig a Győrben már jól ismert versvándor, Tóth Péter Lóránt alakította.

Abda polgármestere, Szabó Zsolt nagyon büszke arra, hogy a költőóriás 200 éves születésnapja alkalmából ismét valami nagyszerűt alkothatott a település. “A Nemzeti Kulturális Alap írt ki egy pályázatot, ez már nem az első pályázatuk, amit megpróbáltunk idehozni a településre, hogy egy kicsit színesítsük a kulturális életet. Radnóti kapcsán többször volt már nyertes projektünk, most pedig Petőfi-év van és sikerült egy elég komoly összeget elnyernünk”- kezdte beszámolóját a polgármester, aki arról is beszélt, hogy Tóth Péter Lóránt, versvándort keresték meg, aki a Radnóti-emlékmenet miatt nem csak az abdaiaknak, de a győrieknek is ismerős lehet. “Péter és Kálló Béla színművész összerakott egy Petőfihez és Arany Jánoshoz kapcsolódó színdarabot, ezt fogják ma látni délelőtt a felsősök, délután öt órakor pedig nyílt előadás várja az érdeklődőket”- hangsúlyozta Szabó Zsolt. 

Kálló Béla Jászai Mari-díjas rendező – aki többek között Arany Jánost is eljátszotta a darabban – szívesen fogadta a felkérést, hiszen nagyon szereti az abdai közönséget. “Nagyon szeretek idejönni, nagyon várom, hogy milyen lesz a fogadtatás. Egy színházi formát választottunk, szó nincs irodalomról, nem verseken keresztül közelítettük meg a költőóriást, hanem a személyes életútján keresztül. Igazából olyan dolgokhoz nyúltunk, ami párbeszédes forma, mivel az mindig közvetlenebb. Az ő személyes útja, hányattatása, küzdelme az akkori korban, az akkori társadalmi rendszerben milyen volt, az egy színházi előadás keretében mutatható meg a legjobban” – nyilatkozta a színész-rendező. 

Tóth Péter Lóránt már visszatérő vendég Abdán, a versvándor Radnóti Miklós emlékének őrzése mellett, szívesen bújt ezúttal Petőfi Sándor bőrébe is.  “Radnóti egy igazi szívügy, tényleg igaz az, hogy most már évek óta visszajárok Győrbe és Abdára is, és nagyon örülök annak, hogy a helyi iskolákkal, a kulturális élet vezetőivel egy nagyon jó szakmai és baráti kapcsolat alakult ki. Radnóti meg Petőfi nem ugyanaz a karakter, de kihívás mindkettő. Általában verseket mondok és kiegészítem különféle történetekkel vagy van ez a darab, ami nem verselés, hanem egy színdarab. Ez nagy feladat, de nagyon örülök, hogy az abdai gyerekek erről az oldalamról is megismerhetnek” – fejtette ki a versvándor. 

A délelőtti iskolai bemutatót követően tehát kora este ingyenes, nyílt előadásra várják az érdeklődőket Abdán, a Községházban. 

Kapcsolódó témák: #abda | #Petőfi 200 |