Pert vesztett Pintér Bence a győri polgármesterrel szemben

Győrplusz Illusztráció: Marcali Gábor
2023.07.26. 12:57

Rágalmazás vétsége miatt magánvádas büntetőeljárást indított Pintér Bence, az ugytudjuk.hu újságírója dr. Dézsi Csaba András győri polgármester ellen. A bíróság a Dézsi Csaba András ellen kezdeményezett eljárást megszüntette, és az illetéket is a magánvádlónak kell kifizetnie.

Pintér Bence, a feljelentő azt sérelmezte, hogy a polgármester a PartizánPol című műsorban azt állította róla: „sajnos bebizonyította, hogy abszolút meghamisítja a válaszokat.”

A bíróság megállapította: „…a feljelentésben kifogásolt nyilatkozat nem járt a magánvádló emberi méltóságához való jogának sérelmével, az nem gyalázkodó, mocskolódó vagy durva, sem öncélú negatív tartalmú kritika, és nem irányul a magánvádló emberi státuszának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadásra sem.”

A bíróság azt is kimondta: „…a Győrött közismert újságíró közéletet érintő riportjai során tanúsított emberi és szakmai magatartására vonatkozott. A fentiekben kifejtettekre tekintettel pedig a magánvádló újságíró közszereplői minősége nem vitatható, hiszen saját maga elmondása szerint is élethivatásszerűen tevékenykedik a közéleti újságírásban. Így tűrési kötelezettsége a fentebb kifejtettekre tekintettel tágabb.”

„Mindezek alapján, mivel megállapítható, hogy a feljelentésben rögzített nyilatkozat a közügyek szabad megvitatása körében, médiaszolgáltatás útján történt, és az nem irányult a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására, a bíróság a Be. 567.§ (1) bekezdés a) pontja alapján az eljárást megszüntette.” – indokolta döntését a bíróság.

Kapcsolódó témák: #bíróság | #Dr. Dézsi Csaba András |