Pembé születésnapját ünnepelte az állatkert

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.05.03. 16:00

A Xantus János Állatkert egyik közönségkedvence, Pembé 23. születésnapját ünnepelte. A hatalmas bika 2001. május 3-án született Izraelben.

Az afrikai elefántok 60-70 éves korukig élnek, így emberi léptékben kifejezve Pembé, a győri állatkert orrmányosa a fiatal felnőttek életét éli. Gondozói a hatalmas állatoknak (is) kijáró tisztelettel és egy jó adag „gyümölcstortával” köszöntötték őt a jeles évforduló alkalmából.

Pembé 23 / Ács Tamás
Pembé kedvenc csemegéivel készültek a gondozók

A mintegy 6 tonnás elefánt hatévesen Franciaországba költözött, majd 2021 júniusában került az ország legmodernebb elefántházába a Xantus Állatkertbe. A csorda ma már négytagú – a kifutón Rungwe, Kito és Bubu nevű társaival osztozik.

Tóth Zoltán, a Xantus János Állatkert kommunikációs munkatársa elárulta, hogy Pembé (aki születésekor a Babar nevet kapta) a domináns a csapatban. A kedvenc csemegéje a póréhagyma, és a szénapakolás mestere – tudtuk meg a kulisszatitkokat.

Pembé 23 Ács Tamás elefánt

A vezérbika nagyszülei igazi vad, afrikai elefántok voltak, és Pembé sem maradt utód nélkül. A franciaországi nászát siker koronázta, és 2017-ben született meg kislánya. A határozott, jelentőségteljes, bölcs elefánt nem az alacsony fogyasztású háziállat-kategória; napi 200 kilónyi élelmet is magához vehet és pillanatok alatt képes 130 liter vizet meginni.

Az afrikai elefánt veszélyeztetett faj. Agyaráért vadásszák, melynek szerencsehozó képességet tulajdonítanak. Példányszámuk az utóbbi évek jelentősen csökkent a fékezhetetlen orvvadászoknak köszönhetően annak ellenére, hogy a talizmán értékesítését már 1989 óta tiltják.

Kapcsolódó témák: #elefánt | #évforduló | #Xantus János Állatkert |