Példát mutattak a városházi dolgozók

Ficsór Dávid Fotó: O. Jakócs Péter
2022.11.08. 11:40

Kihelyezett véradás volt kedden a győri Városházán. Évente két alkalommal szervezik meg az eseményt a hivatalban. A véradók száma rendszerint a százhoz közelít, a legtöbben pedig visszatérő résztvevők. A hivatali véradáson az is kiderült, hogy a hölgyek élen járnak az önkéntes segítségnyújtásban, de természetesen urak is szép számban érkeztek, hogy vérükkel akár három életet is megmentsenek.

Hirdetés

„Azt gondolom, hogy nagyon fontos mindannyiunk számára az önkéntes segítségnyújtás. Most már hosszú évek óta, évente két alkalommal rendezünk véradást a Városházán. Ha tehetem, én is mindig részt veszek ezeken, és úgy látom, hogy rendszerint sok kollégám, kolléganőm gondolja ugyanígy. A hivatalban sok hölgy dolgozik, akik élen járnak a véradásban, szóval le a kalappal előttük, de természetesen urak is szép számban érkeznek mindig” – hangsúlyozta Török Zsolt. 

A sportosztályvezető már 20 éve rendszeres véradó, számára is kiemelten fontos ez a tevékenység. Elmondása szerint külön öröm, amikor sms-ben értesítést kap arról, hogy felhasználták a vérét.

Erős Florentina fiatal kora ellenére már sokszor önkénteskedett, ezúttal sem habozott, az első között állt sorba, hogy vért adhasson. „Nagyon vártam már, hogy betöltsem a 18. életévemet. Azután egyből elmentem vért adni, azóta pedig évente akár többször is megteszem. Remek kezdeményezésnek tartom, hogy itt helyben, a munkahelyünkön is nyújthatjuk kezünket és segíthetünk bajba jutott embertársainkon. Nálunk a családban is előfordult, hogy valakinek nagyobb mennyiségű vérre volt szüksége, ez pedig még jobban motivál. Arra buzdítanék mindenkit, hogy, ha teheti, menjen el vért adni!” – mondta Erős Florentina.

A véradás végeztével csokoládéval és vízzel kedveskedtek a szakemberek a véradóknak, akikből kedden sem volt hiány. Ezúttal is jócskán meghaladta az ötvenet az önkéntesek száma, akik így fejenként három életet menthettek meg. 

A Magyar Vöröskereszt adatai alapján naponta 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Hirdetés