Hirdetés

Patás apróságok az állatkertben

Xantus János Állatkert
2020.06.13. 16:28

Az elmúlt hetek során számos aprósággal gyarapodott a győri Xantus János Állatkert népes állatsereglete, hiszen a patásoknál szinte minden kifutóban újszülöttekkel találkozhatunk állatkerti sétánkon. Az állatcsemeték közül a két legkülönlegesebbet, a kis dromedárcsikót és a fakó lóantilopborjút szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek.

Hirdetés

Magyarország állatkertjei közül többen is gondoznak egypúpú tevéket, más néven dromedárokat, ennek ellenére rendszeresen szaporodó csapat jelenleg csupán a győri állatkertben látható hazánkban. Az elsőszülött helyi dromedárcsikó, Csilla, aki napjainkra a Zoo Show egyik legismertebb „sztárja” lett, június 24-én ünnepli második születésnapját.

A tevecsapat legfiatalabb tagja, az egyelőre még név nélküli tevekislány május elején látta meg a napvilágot. A közhiedelemmel ellentétben a tevék púpjukban nem vizet, hanem zsírt tárolnak. Ha sokáig nem jutnak vízhez és élelemhez, szervezetük ezt a zsírtartalékot kezdi el vízzé átalakítani. A kis tevének születésekor még nincs púpja, hiszen ez lényegesen megnehezítené a világra jövetelt, a jellegzetes testrész csak a későbbiek során fejlődik ki.

Hirdetés

A kis tevével szemközti kifutóban egy másik különleges lakó cseperedik. Magyarországon jelenleg csak a győri állatkertben látható fakó lóantilop, az eddig négyfős csapat a közelmúltban egy egészséges (egyelőre még ismeretlen nemű) borjúval gyarapodott. A fakó lóantilop a világ második legnagyobb antilopfaja, csupán a jávorantilop nagyobb termetű nála. A faj jellegzetességei a fejhez képest hatalmas méretű fülek, melyek a fiatal borjú esetében komikus megjelenést kölcsönöznek tulajdonosuknak. A fakó lóantilop egyetlen, napjainkra is fennmaradt rokona a fekete lóantilop. Nálunk, az országban egyedülálló módon mindkét fajt láthatják a látogatók.

Kapcsolódó témák: #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat