Veszélyes lehet gyermekünkre

Óvatosan a megosztásokkal!

Fotó: dr. Baracsi Katalin
J. Kovács Andrea
2022.08.12. 14:35

Az ENSZ közgyűlése 1999-ben nevezte ki augusztus 12-ét a fiatalok világnapjává. A jeles nap célja, lehetőséget adni a fiataloknak, hogy felhívják figyelmünket a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, nehézségeikre. Az esemény apropóján dr. Baracsi Katalin internetjogász egy, a digitális világban elterjedt jelenségre mutatott rá. A túlzott szülői, nagyszülői képmegosztásról van szó, mely igenis hátrányosan érintheti gyermekeinket, unokáinkat.

Az internetjogász portálunknak elmondta:

Az ELTE Alfa Generáció Labor nemrégiben a „sharenting” jelenségéről osztott meg néhány új kutatási eredményt, melyek szerint a rendszeres posztolgatás a közösségi médiában sok kellemetlenséget okozhat. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a gyermek megjelenő adataival visszaélhetnek az online térben. Serdülőknél a korábbi megosztások miatt társaik kigúnyolhatják őket. Sérülhet az önrendelkezési joguk, komoly konfliktus forrás lehet a szülővel való kapcsolatban. Ráadásul az állandó fotózgatás és posztolgatás éppen az együtt töltött időből vesz el értékes órákat, perceket.

A kutatók 9-13 éves kiskamaszokkal készítettek interjúkat. Ezekből kiderül, hogy a kiskamaszok gyakran frusztrációt éltek meg a róluk posztolt tartalmak miatt, ezért nehezteltek szüleikre.

Mindebből az következik, hogy figyeljünk jobban csemetéinkre és kérjük ki a véleményüket. Kérdezzük meg, hogy lefotózhatjuk-e őket! Fogadjuk el a választ! Mutassuk meg az elkészült fényképet! Megosztás előtt mindig kérjünk engedélyt gyermekeinktől, beleegyezésük nélkül semmit ne tegyünk közzé! – figyelmeztetett dr. Baracsi Katalin.

Kapcsolódó témák: #fotó | #internet | #megosztás |