Hirdetés
Gyermekbarát otthon

Otthon biztonságban van a gyermek?

Fotó: O. Jakócs Péter
Szigethy Teodóra
2021.07.04. 20:03

A nyár tele van veszéllyel, kezdve azzal, hogy sok szülő ilyenkor egyedül hagyja otthon a gyermekét. Azt hisszük, saját lakásunk falai között biztonságban tudhatjuk őket, pedig gyakran ilyenkor is előfordulhat baj.

Hirdetés

Lakásunk, házunk nem bástya, csak akkor nyújt védelmet, ha arra felkészítjük, s benne felkészítjük a gyermeket is – figyelmeztet a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya.

Legyen otthonunk gyermekbarát, a zárak működjenek megfelelően, ha van medence, takarjuk le gyermekbiztosan, ne hagyjunk elérhető helyen veszélyes elektromos berendezéseket, illetve vegyszereket, gyógyszereket – ajánlja a bűnmegelőzési osztály.

De honnan lehet tudni, hogy egy gyerek mikor van abban a korban, amikor már egyedül lehet hagyni?

A rendőrség tájékoztatásából kiderült, jogi szempontból nincs arra nézve egységes szabályozás, hogy mennyi idős kortól és mennyi időre hagyhatjuk otthon a gyerekeket egyedül, azonban szem előtt kell tartanunk azt, hogy a kiskorú felügyeletéért a szülő a felelős. Kiskamasz korra általában már van annyira érett egy gyerek, hogy akár hosszabb-rövidebb időre otthon maradhat, de fontos, hogy jól ismerjük gyermekünk viselkedését, szabálytudatát, félelmeit.

A bűnmegelőzési osztály szerint nagyon fontos, hogy felkészítsük a gyereket, többek között azzal, hogy önállóságra neveljük, tanítsuk meg felelősséget vállalni tetteiért, tudatosítsuk benne, hogy a szülőjében megbízhat, bármilyen bajba kerül, anyára, apára számíthat. Azt is át kell vele beszélni, milyen váratlan helyzetekkel találkozhat otthon (például áramszünet, vihar, tűz), s előre tisztázzuk le, mik a szabályok, mit tesz például, ha csengetnek. Jól látható helyen legyenek kiírva a segélyhívó számok, és a szülők is legyenek mindig elérhetőek.

Négy fal között a gyerekek gyakran interneteznek, a szülő mindenképpen győződjön meg róla, hogy a szükséges korlátozások be vannak-e állítva. Mindenképpen tanítsuk meg a gyermeknek a tudatos, biztonságos nethasználatot, kerülje az ismeretlen emberekkel történő kapcsolatfelvételt, a közösségi felületeken se árulja el senkinek, hol lakik, ne kapcsoljon kamerát, ne fotózza, videózza a lakást, és soha ne mondja el, ha egyedül van otthon.

A nyári hónapokban gyakrabban fordulnak meg a családok fesztiválokon, koncerteken vagy strandokon. A bűnmegelőzési osztály szerint akárhova is megyünk, a legfontosabb, hogy mindig figyeljünk a legkisebbekre, vízparton még egy pillanatra se vegyük le a szemünk a gyermekről, vízbe pedig nem is szabad őt egyedül beengedni.

Fotó: O. Jakócs Péter

A rendőrség hangsúlyozta, az okoseszközöket a szülők a gyermekbiztonság szolgálatába tudják állítani, egyes programokkal ellenőrizhető például, hogy merre jár a kamasz. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, ne a gyermekünk tudta nélkül kövessük őket, mert azzal könnyen elveszíthetjük a bizalmukat. Ez a bizalom pedig az ő biztonságuk egyik alapköve, vigyázni kell rá.

Kapcsolódó témák: #biztonság | #gyerekek | #nyár | #Pöttyös Klub | #Vakáció |
Hirdetés