Öt Templom: szerették a fesztivált

Zombai-Kovács Ákos Fotó: Marcali Gábor
2024.05.15. 09:43

Azt eddig is tudtuk, hogy komoly létjogosultsága van a győri Öt Templom Fesztiválnak, de most az is kiderült, egyre többen szeretik az egyedülálló programsorozatot. Május 9-e és 13-a között zajlott az újvárosi Kossuth utca templomaiban a fesztivál, amelynek szinte minden egyes programja teltházas volt. Előfordult, hogy egy időben, három különböző helyszínen is teljesen megtelt a nézőtér, ami nagy dolognak számít.

Az idei Öt Templom Fesztivál talán legnagyobb durranása, a Hollandiából érkezett L’Chaim nevű formáció volt, amely most először járt és lépett fel Magyarországon. Három énekesük, nyolc nyelven énekel, amivel a győri közönséget is elvarázsolták. Ám a cseh Omnion elektronikus zenéje is komoly sikert aratott a Kossuth utcai katolikus templomban, ezen kívül pedig rengeteg neves, magyar fellépője is volt az újvárosi fesztiválnak.

Balla Gergely és a Platon Karateev nem először járt az Öt Templom Fesztiválon, rajta kívül Ember Márk és Törőcsik Franciska párbeszéde Istennel is népszerű volt a győri közönség körében. Müller Péter Sziámi zenekara régi és új dalokat is előadott Győrben, az egész fesztivál, szinte végig, telt házzal ment, nem csoda, hogy el is fáradtak a főszervezők, akik büszkén nyilatkoztak az Öt Templomról.

„Valóban nagyon elfáradtunk, de egyben nagyon boldogok is vagyunk, mert a közönség és a fellépők is roppant elégedetten távoztak a Kossuth utcából, szinte minden koncert és előadás teltházzal ment, arra pedig külön büszkék vagyunk, hogy az egyik nap, egy időben, három különböző helyszínen is színültig megtelt a nézőtér” – mondta Borsa Kata programigazgató.

Pál Kálmán szerint is népszerű és sikeres volt az idei fesztivál, ő azt mondja, a mostani, nehéz időben még nagyobb az igény, az ilyen jellegű programokra. „Nagyon jó idő volt és most itt nem arra gondolok, hogy kellemes volt a hőmérséklet a fesztivál ideje alatt, hanem arra, hogy a most, a világban uralkodó nehéz időben sikerült alkotnunk valami jót is, érezhetően egyre nagyobb az igény az ilyen hangulatú programokra” – tette hozzá Pál Kálmán fesztiváligazgató.

A programsorozat ugyan véget ért, de a munka nem áll meg, hiszen már gőzerővel szervezik az idei Öt Templom Adventet, illetve készülnek a jövő évi, jubileumi 20. Öt Templom Fesztiválra is, ahol visszatérő és új fellépőket is terveznek, itthonról, de külföldről is.

Kapcsolódó témák: #öt templom fesztivál |