Öt éve sétál a vasminiszter a Baross utcán

Fotó: Marcali Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2021.09.30. 12:49

Napra pontosan 5 évvel ezelőtt, 2016. szeptember 30-án avatták fel Győrben, a Baross utcán Baross Gábor egész alakos szobrát, a kerek évfordulóra emlékezve hajtottak fejet és koszorúztak mintegy százan, csütörtökön.

A vasminiszter szobránál dr. Schmidt Péter a Baross Gábor Társaság elnöke mondott köszöntőt, melyben kiemelte, 1991 óta sikerült hidat építeni Baross szülőhelye, a felvidéki Ilava és Győr városa között. Dr. Fekete Dávid önkormányzati képviselő pedig arra emlékeztetett a szobornál, hogy 5 éve, az emlékmű állításával, komoly adósságát törlesztette a város.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Az 1991 óta működő Baross Gábor Társaság az elmúlt esztendőkben áldozatos munkával egyfajta hidat épített a felvidéki Ilava, Baross Gábor szülőhelye és Győr városa között” – emelte ki köszöntőjében dr. Schmidt Péter.

„Minden évben megemlékezünk születése és halála évfordulója napjáról, kapcsolatokat építünk a kultúra, a sport az egészségügy területén, munkánkat pedig az életnagyságú Baross Gábor szobor felavatásával sikerült megkoronázni, amit köszönünk az önkormányzatnak és mindenkinek, aki segítette a szoborállítást” – tette hozzá a Baross Gábor Társaság elnöke.

„Győr városa idén 750 éves évfordulóját ünnepli és a történelmünk során mi győriek számtalanszor bizonyítottuk, hogy ki tudunk állni az országunkért és magunkért, illetve olyan személyiségeket adtunk az országnak, mint például Baross Gábor volt” – fogalmazott a megemlékezésen dr. Fekete Dávid.

„Mindenki tudja, mit köszönhet Győr Baross Gábornak, nagyon sokat tett a városért, annak fejlődéséért Zechmeister Károly, egykori győri polgármesterrel közösen” – emelte ki az önkormányzati képviselő. „Nem túlzás azt állítani, hogy az 5 évvel ezelőtti szoborállítással egy komoly adósságot sikerült törlesztenünk” – mondta a szónok.

„Riegel Tibor alkotása tökéletesen tükrözi Baross dinamizmusát, elhelyezése pedig azt sugallja, mintha éppen fő műve, a győri vasútállomás felé sétálna, nem csoda, hogy sokan állnak és nézik meg, fotózkodnak vele vagy helyeznek el akár virágot is a szobor talapzatánál” – fogalmazott a belvárosi képviselő. A szoborállítás évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés koszorúzással zárult, fejet hajtottak az önkormányzat, a Baross Társaság, a Szent Lázár Lovagrend, a nemzetőrség, a MÁV és a Baross Iskola képviselői is a Baross utcai Baross Gábor szobornál.

Fotó: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #Baross utca | #belváros |