Hirdetés
Véradó Vakáció

Összefogtak a győri sportszövetségek és a Vöröskereszt

Fotó: Marcali Gábor
Némedi- Tóth Zsófia
2020.08.26. 16:25

Több győri sportegyesület összefogott a Magyar Vöröskereszttel a Véradó Vakáció kampány során. Sportolók és edzők a Győri Cutler SE-ből, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület Kajak-Kenu Szakosztályából, Győri Sharks-ból, az ETO-SZESE-ből, a Győri KOKO Gym MMA-ből, és a Búvár SE-ből már adott vért, valamint a GYAC-ból is érkeznek atléták, hogy életeket mentsenek.

Hirdetés

A IV. Véradó Vakáció kampány keretében elsősorban a vér pótlására hívták fel a figyelmet, amelyet idén nem csak a nyári szabadságolások, hanem a koronavírus okozta kimaradások miatt hirdettek meg.

Fotó: Marcali Gábor

Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének vezetője elmondta, hogy a kampány által tervezett vérmennyiséget elérték, sőt, túl is teljesítették. Az éves tervben heti 50 fővel tervezték a Győri Vérellátó Állomásra beérkező véradószámot, ám ennek két és félszeresét sikerült megszólítani a nyári időszakban. Ez nem azt jelenti, hogy a megyei tervhez képest ennyivel több volt a megjelent véradó, hiszen a területi véradásokon sok esetben lényegesen kevesebben jelentek meg. Ennek ellenére a tavaly novemberben véglegesített tervet sikerült elérni. „Ez egy nagyon nagy eredmény, hiszen Győr továbbra is kimagaslóan teljesít véradás szempontjából országos szinten” – magyarázta Kun Szilvia.

Hirdetés

Dr. Tóth Zsuzsanna a Vöröskereszt Megyei Igazgatója hozzátette, hogy ehhez a sikerhez természetesen a város sportolói is hozzájárultak. Hangsúlyozta, hogy a Véradó Vakációnak még nincs vége, a héten még a GYAC atlétái is támogatják az Országos Vérellátó Központot, így még több vér gyűlhet össze a tervezetthez képest.

Fotó: Marcali Gábor

Idén a véradók között nyereményeket is átadtak. Három, rendszeresen vért adó nyertest sorsoltak ki: Dézsi Viktóriát, Szabó Zsoltot és Óhidi- Légmán Eriket. Ők, ha tehetik és van rá lehetőségük, mindannyian elmennek a Vérellátó Központba, és nyújtják a karjukat.

A nyeremények között volt két kézilabda az ETO-SZESE felajánlásával, valamint egy olimpikonok által dedikált póló a KOKO Gym MMA jóvoltából.

Fotó: Marcali Gábor

Auer Károly, az ETO-SZESE férfi kézilabda szakosztály vezetője ezzel a közös munkával igazoltnak látja azt, hogy „ha a sport és az egészségügy összefog, akkor közösen meg tudják mozgatni az embereket egy jó ügy érdekében.”

Dézsi Viktória, az egyik nyertes elárulta, hogy ő tagja egy véradó csoportnak, így, amint csak teheti, elmegy vért adni, hogy ezzel is életeket mentsen. Szabó Zsolt, a másik nyertes, aki ugyan nem régóta lakik Győrben, Pápán is adott vért évi kétszer-háromszor. Katonaként szolgál, ő tényleg életét és vérét adja a hazáért. Óhidi- Légmán Erik, a harmadik, aki már középiskola óta nyújtja a karját, többek között az ő segítségének köszönhetően egyre több egyetemista válik véradóvá az egyetemre kihelyezett véradásokon.

Kun Szilvia kiemelte, hogy vannak állandó véradóhelyek, akikre mindig lehet számítani. Ilyen a katonaság, rendőrség, katasztrófavédelem. Ők azok, akik folyamatosan támogatják a nehéz időszakokat. Tóth Zsuzsanna abban bízik, hogy a Véradó Vakációt az egész megyére ki tudják terjeszteni, akár már jövő évtől, azonban ez komoly szervezést igényel.

Kókai Gábor (Koko), a KOKO Gym elnöke örömmel emlékezett vissza a tavalyi pillanatra, amely számára óriási megtiszteltetést jelentett, amikor a Városházán a Magyar Vöröskereszt megköszönte véradásukat. Ő a tavalyi évben adott életében először vért, csakúgy, mint Auer Károly. Az első alkalomtól mindketten tartottak, ám a saját bőrükön tapasztalták, hogy nem kell tőle félni, nem fájdalmas, viszont életeket lehet menteni. Koko nevetve fűzte hozzá, hogy „aki az ájulástól fél, akkor az a legjobb helyen ájul el.” A továbbiakban mind a ketten bátorítani szeretnék nem csak a családjukat, hanem a sportklubjuk tagjait is, hogy nyújtsák a karjukat.

likeold
a fb oldalunkat