Hirdetés
Dr. Dézsi Csaba András polgármestert évzáró beszélgetésre kértük

„Őrizzük meg lelkünkben a békét!”

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2021.12.19. 18:42

Évértékelő beszélgetésre kértük meg Győr polgármesterét, dr. Dézsi Csaba Andrást. Több okból is különös, sajátos volt ez az esztendő. A Covid-járvány nem szorult vissza, ez a helyzet jelentősen szűkítette minden település önálló mozgásterét. Ugyanakkor Győr történelmi eseményt ünnepelt: 750 éve kapott királyi városi rangot. Ennek a városközösséget összefogó, emlékezetesen méltó megünneplése örömteli kötelessége volt a városnak. Beszélgetésünk során a polgármester a jövő év legfontosabb fejlesztései közül is felvázolt néhányat.

Hirdetés

IIyen évre számított?
Nem.

Mennyiben volt más, mint amilyenre az év elején gondolt?
Azt hittem, a Covid-járvány le fog csengeni, és az emberek mindegyike rohan beadatni az oltást. Nem így történt, helyette a tízmillió álinfektológus országa lettünk.

Hirdetés

Jó néhány nyugat-európai ország sem jobban átoltott nálunk. Ezek szerint nem magyar specialitás, hogy a társadalom egy eléggé heterogén rétege nem hajlandó beoltatni magát.
Persze, ez nem magyar sajátosság, hiszen ma már az álhírek a digitális médiában legalább annyira gyorsan és hatékonyan terjednek, mint maga a vírus.

Miben hozott még mást ez az év, mint amire előzetesen számított?
Azt hittem, hogy az emberek sokkal toleránsabbak és megértőbbek lesznek egymás problémái iránt a bajban, mivel a járvány első hullámában soha nem látott összefogás alakult ki a társadalomban. Aztán ahogy az egész járvány elhúzódott, sokan egyre ingerültebbek és türelmetlenebbek a másikkal szemben. Lehet, hogy ez törvényszerű, de engem azért eléggé meglepett. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy mint a város vezetője a békét és a békességet hirdessem nap mint nap. Ezért is mutatom minden alkalommal két ujjam feltartásával a béke jelét.

Ezt többször elmondta, mégis sokan azt hiszik, hogy a Viktóriát, a győzelmet jelzi ezzel a gesztussal.
Tudom, de ez teljes félreértés. Szerintem ma leginkább a békére van szüksége a világnak, az embereknek. Legyen az lelki békénk megőrzése, vagy az egymás iránti tolerancia. Szerencsére a győriek többsége érti, és egyre inkább időszerűnek gondolja az üzenetemet.

Polgármesteri tervei közül – a teljesség igénye nélkül – mit tudott elérni, megvalósítani az idén, ebben a kiszámíthatatlan helyzetben, a bizonytalan körülmények között?
Méltó módon megünnepeltük Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóját, és minden műfajban világsztárokat csábítottunk Győrbe. Ebben, a kultúra szempontjából a szinte reménytelen helyzetben önálló színházi társulatot hoztunk létre, ami a művészek egzisztenciális biztonságát és a városhoz való kötődésüket egyaránt szolgálja. Nem volt könnyű, de talpra állítottuk hulladékszállító cégünket, számos utat felújítottunk, megépítettünk, tisztább és biztonságosabb lett a város. De ami a legeslegfontosabb, hogy valódi párbeszédet alakítottunk ki a Győrben élő emberekkel.

Mi az, amit az erőfeszítések ellenére eddig nem sikerült megvalósítania?
Január végén leszek két éve polgármester, és az első három hónap kivételével a Covid-járvány határozza meg gazdasági hátterünket. Ezért próbálunk a racionális gondolkodás keretein belül tervezni. Ugyanakkor hosszú távú fejlesztési terveinket is előkészítjük. Amit nehezen fogadok el a mai napig, az a hivatali működésből fakadó, számomra lassú ügymenet, az, hogy sokszor, sok helyen kell egyeztetnünk a dolgokat ahhoz, hogy elintéződjenek, ne akadjanak el a hivatalok útvesztőiben. Az akut szívinfarktus-ellátás tempójához szoktam az elmúlt húsz évben, ezért ezt a lassúságot, körülményességet volt a legnehezebb feldolgozni. Tulajdonképpen a mai napig nem tudom elfogadni, hogy vannak dolgok, amiket elhatározunk, megbeszéljük, aztán nem, vagy csak nagyon soká történnek meg.

Ez nem feltétlen a hivatali apparátus lassúsága, hanem a túlszabályozás, a gyakran feleslegesen túlbonyolított hatósági eljárások következménye.
Ezt elfogadom, sőt példát is tudok mondani rá. Itt van a 82-es számú főút új bevezető szakaszának az esete. Évekkel ezelőtt megtervezték, most Kara Ákos országgyűlési képviselő segítségével pénzt is szereztünk a megvalósításához. Az építéshez szükséges kiviteli tervek határideje azonban lejárt. Szinte hihetetlen, hogy egy már megtervezett négysávos út, ami ugyanarra a nyomvonalra épül, új engedélyeztetési procedúrát igényel, beleértve a környezetvédelmi tanulmány elvégzését is, amit mind a négy évszakban megvizsgálnak, ezért minimum egy évig tart a terv aktualizálása akkor is, ha semmi változás nem történik benne. A régi terv érvényessége ugyanis nem hosszabbítható meg, az egész eljárást az elejétől újra kell kezdeni.

Mi volt az ön számára az idei év legemlékezetesebb eseménye?
A Győr-kereszt avatása a városháza előtti téren. Ez a kereszt Győr egyik legfontosabb történelmi sikerének állít emléket, mely meghatározta Európa jövőjét is.

Mi lehet az oka annak, hogy egész Ausztriában ünnepelték Győrt a törökök elleni győzelmükért, máig álló Győr-keresztekkel köszönték meg nekünk, hogy elődeink megvédték a keresztény Európát, a köztudatból azonban ez az ismeret mintha hiányzott volna?
Nem tudom, miért. A város vezetőivel Ausztriában felderítettük és felkerestük ezeket a kereszteket. Részletesen, szakszerűen dokumentáltuk őket, beszélgettünk a történetüket ismerő helybeli emberekkel. Nagyon jó érzés volt győrinek lenni. Tervezem, hogy rövidesen szabadságra megyek és befejezem az erről szóló könyvemet. Az igazság az, hogy néhány félbehagyott könyv még van a számítógépemen. Jövőre kettő-három biztosan meg fog jelenni.

Mit remél a következő évtől?
Nagyon fontos tény, hogy a kormány hatékony gazdaságpolitikájának és a győri emberek szorgalmas munkájának köszönhetően az adóbevételeink nem csökkentek, csak az adókedvezmények mértékének megfelelően. Ezért – bár a kiadásaink jelentősen megnőttek – a bevételek oldaláról tudunk kalkulálni. Reményeim szerint elindul a kulturális központ tervezése, már folyamatban van a Spartacus csónakház és a győri élményfürdő építése, tervezem a Vaskakas taverna és a hozzá tartozó várbástya visszaszerzését is. A Kuopio parkban megkezdődik a parkolólemez építése, és folyamatban van az Ipar út végén épülő új Duna-híd kivitelezőjének közbeszereztetése. Remélem, hogy az ETO focicsapat sorsa is jóra fordul, és elindul egy felfelé ívelő pályán. Emellett nagyon sok tervünk van, kisebbek, nagyobbak, de talán a legfontosabb az, hogy a békét meg tudjuk őrizni a lelkünkben, Győrben akkor is, ha az országgyűlési választások kampányában bizonyára számos agresszív megnyilvánulással találkozhatunk.

likeold
a fb oldalunkat