Óriásbábok és sikítással teli kulcsátadás a Győrkőc nyitón!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.07.05. 22:18

Az év egyik legvidámabb eseménye mikor mesés köntöst ölt a város 10 helyszíne, hogy 1000 programmal örvendeztesse meg a mosolygós gyerekeket. De mielőtt elstartol a színes, sziporkázó és szeretettel teli fesztivál kötelező hivatalosan is átvenni Győr kulcsát. A cuki ceremóniát pénteken hatalmas érdeklődés övezte, csakúgy ahogy a belvárost átszelő óriásbábos felvonulást és a kavalkád-kezdő kakasos koncertet is. Lássuk, hogy robbant be a bábszínház 17. Győrkőcfesztiválja.

Feltüzelték a vidám programok a kellemes, nyári péntek estét Győrben, nem csoda, hogy az ország minden pontjáról érkeznek a hetedhét országra szóló fergetegre. Varázslatos világba csöppenhetünk ezen a hétvégén is, hála a Vaskakas Bábszínház szupererővel bíró társulatának, akik idén is mertek nagyot álmodni, partra hívták a halakat, delfineket és bálnákat, hogy bátran csobbanjanak kicsik és nagyok, anyukák és nagymamák, apukák és bajszos nagypapák a kulturális, kreatív kínálatban.

Már a pénteki nyitónapon magasra tették azt a bizonyos mércét a szervezők, Rab Viki, a bábszínház zeneszerzőjének dalaiból összeállított koncertjével hangolódhattunk rá a hétvégére. A Vaskakas repertoárján szereplő népszerű mesék hősei, Dorka, Madárijesztő, Bádogember, Oroszlán az Ózból, Maugli, Akela, Balu A dzsungel könyvéből is tiszteletét tette a Dunakapu téren. A társulat tehetséges művészei mellett nem akármilyen zenészek tűntek fel a színpadon, Tóth Balázs, a csodaszaxis, a Wellhello nevű zenekarból, Gerencsér Tamás és Falvai Márton a Győri Filharmonikusoktól, Nyúl Balázs a HelloKidsből is közreműködött a koncerten. A billentyűknél Gál Szabi zongoraművész-tanár, a doboknál Tarjányi Dávid fokozta a hangulatot.

Majd megérkeztek a gyerekek óriás barátai: langaléták, hosszúlábúak, hatalmasra nőtt mesehősök sziporkáztak Győr szívében. A győrkőcökből álló mágikus menet a Bécsikapu tér érintésével a Városháza felé vette az irányt, hogy képviselőik átvehessék a város kulcsát. Na de közben sem maradtunk misztikum nélkül, aki hitt a csodákban varázspálcákkal gazdagodott a különleges séta alkalmával. De miért is kellettek a bűbájjal bíró botok? Hogy mesekastéllyá változzon az ünnepi pompa emblematikus épülete, a Városháza. Itt zajlott ugyanis a népszerű kulcsátadási ceremónia, ahol dr. Dézsi Csaba András köszöntötte az ünneplő ifjúságot. Az EB-mérkőzéseit nézve teleportált a helyszínre a városvezető, hogy személyesen találkozzon a gyerekekkel. Különleges kérdés helyes megfejtéséért cserébe kínálta a mesés üzletet a polgármester. A talányba bevonta Boncsarovszky Pétert, s mint mondta: az ifjúságért felelős polgármesteri biztos 4 éves volt a Győrkőcfesztivál születésekor, így adódott a kérdés, vajon mennyi idős most a fiatal, önkormányzati képviselő.

Persze gyorsan érkezett a helyes megfejtés, a megszerzett relikvia után pedig Flóri szólt a városvezetőhöz: „Kedves Polgármester bácsi! A győrkőcök nevében nagyon köszönöm ezt a csodakulcsot, reméljük tudjuk vele nyitni a várost, a napocskát és a gyerekek jókedvét is!” – majd ígéretet tettek a fiatalok, hogy nagyon vigyázni fognak a meseszép Győrre az elkövetkező napokban. Hatalmas ováció és sikítás kíséretében zajlott a pompázatos parádé, mely ezen a hétvégén százakat, mitöbb ezreket csábít 10 helyszínre és 1000 programra Győrbe, és még zsebpénz sem kell, mert 2024-ben is ingyen van! Jöttök ugye?

A hétvégi Győrkőcfesztivál programja ide kattintva érhető el!

Galéria: Ács Tamás