Hirdetés
Időjárás

Megjavították a felsővezetéket, helyreállt a menetrend

Illusztráció: MÁV
MTI/Győr+
2020.12.03. 06:07

Ónos eső veszélye miatt több nyugati megyére első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hirdetés

11.25: Mávinform: Megjavították a sérült felsővezetéket, már nincs korlátozás Tatabánya és Tata között, a hegyeshalmi vonalon 11 órától helyreáll a menetrend.

8.54. Katasztrófavédelem: a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a fokozott óvatosság mellett egyebek között azt tanácsolja a közlekedőknek, hogy amennyiben egy adott útszakaszon a gépjárművel való közlekedés lehetetlenné válik, húzódjanak félre és várják meg, amíg a síkosság mentesítést végző gépek járhatóvá teszik az útszakaszt.

Hirdetés

8.45: Mávinform: Leszakadt a felsővezeték Tatabánya és Tata között, ezért a helyreállításig – várhatóan délig – ezen a szakaszon a vonatok egy vágányon közlekedhetnek, a menetidő 10-20 perccel megnő a hegyeshalmi vonalon. A fővárosból Sopronba tartó Tűztorony IC (IC 930) mozdonyát megrongálta a leszakadt felsővezeték, ezért a vonat nem közlekedik tovább, az utasokat a katasztrófavédelem segítségével másik vonatra szállítják át az M1-es autópálya felüljárójának közelében.

8.31. Útinform: Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén havazik, a megye többi részén ónos eső, eső esik. A gyorsforgalmi, utak közül az M1-es autópályán Lébény és Hegyeshalom között, illetve az M15-ös autópályán a havazás nyomán néhol latyakos, másutt sónedves a burkolat.

8.10. Időkép / OMSZ: Napközben is fagypont környékén maradhat a levegő hőmérséklete Győrben. Az előrejelzések szerint -1 fok várható. Az Alpokalján, Kőszegi-, és Soproni-hegységben eleinte több helyen inkább még havazás valószínű, így ott pár cm hóréteg várható, de helyenként 5 cm-t meghaladó mennyiség is hullhat.

7.55: Útinform: Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, ónos eső esik. A Győr-Baja tengelytől keletre, borult de csapadékmentes az idő. A fő és mellékutak burkolata a Kisalföldön, az Alpokalján és a Dunántúlon vizes.

7.41. Az Útinform legfrissebb közlése szerint az M1-es 117-es kilométerénél, a győri elkerülőnél összeütközött két autó forgalmi akadályt ugyan nem képez, de így is 2-3 kilométeres sor torlódott fel az érintett szakaszon, a Budapest felé vezető oldalon.

Korábban írtuk:

Az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzésük szerint Vas és Zala megyére adták ki a másodfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyére az elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: a nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott jellemzően akár 4 centiméternyi hóréteg, de a hegyvidéki területeken (Írott-kő, Soproni-hegység) ennél több is hullhat. A legnyugatibb tájakat leszámítva a hóréteg ugyanakkor már csütörtökön olvadhat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Dunántúl többi részén azonban a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell. Kiemelten Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat.

A csapadék halmazállapota csütörtökön napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett – fejtették ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte: szakembereik a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat. A síkosságmentesítést az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalma és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek. Felhívták a figyelmet arra, hogy ez csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az esőzésből átforduló csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra fagyhat – közölte a közútkezelő.

A Győr-Szol Zrt. is felkészült az ónos esőre, erről Dr. Dézsi Csaba András polgármester számolt be hivatalos közösségi oldalán:

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #időjárás |
likeold
a fb oldalunkat