Önkéntes tűzoltók versenyeztek Sáráspusztán

Fotó: Willmanné Makkos Anita és Ruskáné Takács Anita tű.szds.
Győr+
2021.09.13. 10:44

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzoltó Szövetség szeptember 11-én, szombaton már hetedik alkalommal szervezte meg a megyei gyermek-, ifjúsági- és felnőtt önkéntes tűzoltóversenyt a sáráspusztai kiképző bázison.

Célunk a hagyományok ápolása, az egyesületek utánpótlás nevelésének elősegítése.  Az egyesületek tagjai feladataikat önkéntesként, munkabér nélkül, szabadidejük terhére teljesítik.

A versenyt Vécs Pál, a megyei tűzoltó szövetség elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy egy év kihagyás után nagyon örül, hogy idén is közel harminc résztvevő önkéntes csapatot üdvözölhetünk a versenyen.

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az ünnepélyes megnyitót követően emléklapok átadásával mondott köszönetet annak a négy megyei szervezetnek, – Ásványráró Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, Hédervár Tűzoltó Egyesület, Csorna város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete és Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete –   akik a nyár folyamán segítettek a viharkárok által leginkább sújtott Kadarkút és Sellye településeken. 

A versenyzők indulási sorrendje sorsolás útján dőlt el, majd párhuzamosan megkezdődött a viadal kismotorfecskendő szerelés és a 7 x 55 méteres váltófutás versenyszámokban.

A versenyen 29 csapat vett részt három – gyermek, ifjúsági, felnőtt – korcsoportban, hat kategóriában. A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, több településről nemcsak a családtagok, barátok, de a polgármesterek is elkísérték az önkénteseket. A versenyzők sportszerűen küzdöttek, hogy a legjobb helyezést tudják megszerezni, a csapattagok pedig lelkesen buzdították egymást.

A rendezvény jó alkalmat adott arra, hogy az önkéntes egyesületek tagjai hosszabb idő után találkozhattak egymással, és a kategória legjobbjainak kihirdetése után több különdíj is gazdára talált. Idén a legtöbb díjat a győrújbaráti önkéntes tűzoltó egyesület nyerte el, akik több korcsoportban és kategóriában is az élen végeztek. 

A gyermek lány kategóriában idén a győrszemerei önkéntes tűzoltó egyesület lányai nyertek, a gyermek fiú kategóriában a csornai önkéntesek  csapata állhatott a képzeletbeli dobogó felső fokára.

Ifjúsági lány és fiú kategóriában is a győrújbaráti ÖTE tagjai győztek.  

A felnőtt női kategóriában a bágyogszovát ÖTE  csapata lett idén az első, a felnőtt férfiak között pedig szintén a győrújbarát ÖTE csapata végzett az első helyen

Az eredmények kategóriánként:

Gyermek lány kategória: 

2. helyezett: Jánossomorja ÖTE

1. helyezett: Győrszemere ÖTE csapata 

Gyermek fiú kategória:

6. Rábapordány ÖTE

5. Völcsej ÖTE

4. Győrszemere ÖTE

3. Osli ÖTE

2. Lipót ÖTE

1. Csorna ÖTE

Ifjúsági lány kategória: 

4. Szilsárkány ÖTE

3. Győrszemere ÖTE

2. Mosonszolnok ÖTE

1. Győrújbarát ÖTE 

Ifjúsági fiú kategória: 

5. Völcsej ÖTE

4. Győrszemere ÖTE

3. Lipót ÖTE

2. Bágyogszovát ÖTE

1. Győrújbarát ÖTE

Felnőtt női kategória: 

6. Koroncó ÖTE

5. Völcsej ÖTE

4. Rábacsanak ÖTE

3. Győrújbarát ÖTE

2. Hédervár ÖTE

1.  Bágyogszovát

Felnőtt férfi kategória: 

6. Csorna ÖTE

5. Osli II. csapata

4. Osli ÖTE I. csapata

3. Völcsej ÖTE

2.  Lipót ÖTE        

1. Győrújbarát ÖTE  

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy vándorserleget ajánlott fel a 800 liter/perces kismotorfecskendő-szerelés versenyszámban a legjobb időeredményt elért csapatnak, amely a Lipót ÖTE felnőtt férficsapatáé lett az idén. 

A megyei tűzoltó szövetség különdíjban részesítette a legjobb időeredményt elért gyermek csapatot: Csorna ÖTE fiú gyermek csapatát, valamint a legjobb összesített időeredményt elért ifjúsági csapatot is, amely a győrújbaráti ÖTE ifjúsági fiú csapaté lett. 

Szintén a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzoltó Szövetség különdíját a váltófutás versenyszámban legjobb időeredményt elért csapat vehette át, amely idén a Győrújbaráti ÖTE felnőtt férfi csapata.

A megyei tűzoltó szövetség által alapított „Csáki Károly emlékplakettet” az ifjúság nevelésben végzett kimagasló tevékenységéért a Dunakiliti Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsoka, Szeitz Ferenc kapta. 

A versenyzők teljesítményét az oklevelek, kupák és díjak átadása után Sallai Péter tűzoltó dandártábornok értékelte, aki megköszönte a csapatoknak a részvételt és a jó hangulatú, sportszerű versenyzést. További jó felkészülést is kívánt a résztvevőknek,  hiszen jövőre szintén várjuk majd a megyei versenyre a legjobban teljesítő önkénteseket.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek hagyományápoló, fiatalokat nevelő, közösségformáló és tűzmegelőzési funkciót töltenek be, de részt vesznek a helyi közbiztonsági, veszélymegelőzési munkákban is. Az egyesületek működése, az önkéntesség, a katasztrófavédelem által támogatott társadalmi érték.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotók: Willmanné Makkos Anita és Ruskáné Takács Anita tű.szds.