Oltár áldásra és szentelésre készülnek a Kamillusban

Zombai-Kovács Ákos Fotó: Ács Tamás
2023.07.24. 12:37

Nagy ünnepre készülnek a nádorvárosi Szent Kamillus Római Katolikus Plébánián, ahol szeptember 10-én áldják meg a teljesen megújult főoltárt és felszentelik a szintén felújított szembemiséző oltárt. Erről Berkes Gyula plébános számolt be a Győr Plusznak, aki az elmúlt évek fejlesztéseit is megmutatta.

Még 2014-ben döntött úgy a tanácsadó testület, hogy belekezd a Szent Kamillus-templom oltárainak és szószékének felújításába. A nagyszabású munkálatok egyházközségi, állami és önkormányzati forrásból valósultak meg, 2016-ban pedig meg is áldották a 4 megújult mellékoltárt.

2019-ben belevágtunk főoltárunk felújításába is, ez a legnagyobb volumenű beruházás volt a templomban, mintegy 150 millió forintba került és három ütemben tudtuk megvalósítani” – mondta Berkes Gyula. „Egy ideje a főoltárunk már kész, de szerettük volna, ha ehhez igazodva a szembemiséző oltárt is fel tudjuk újítani” – tette hozzá a plébános.

Dr. Veres András megyéspüspök ötlete volt, hogy a két oltárt egy időpontban ünnepeljük, ezért szeptember 10-én, délelőtt 10 órakor a megújult főoltárunk megáldására és az új szembemiséző oltár felszentelésére kerül sor, az áldást és a szentelést is püspök úr végzi majd, illetve hívjuk és várjuk az ünnepségre Dr. Dézsi Csaba András polgármester urat, aki egyben a körzet önkormányzati képviselője, sőt a tervek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is személyesen tiszteli meg oltáraink ünnepét” – fogalmazott a plébános, aki egyébként Győr Város Díszpolgára is egyben.

Még egy munka, folyamatban van a templomban, egy mellékoltár felújítása, ami közel 5 millió forintba kerül, ehhez várjuk a hívek vagy bárki más, jó szándékú ember adományait, szeretnénk, ha mielőbb ez is elkészülhetne” – emelte ki Berkes Gyula.

A Szent Kamillus-templom tehát az elmúlt években, komoly összefogás, segítségével szinte teljesen meg tudott újulni, ennek ellenére a munka nem állhat meg a jövőben se, hiszen a plébánia épületében is lenne mit modernizálni, ezt a következő években, forrás függvényében szeretnék megvalósítani.

Kapcsolódó témák: #egyház | #fejlesztés | #Nádorváros | #Szent Kamillus |