Ollóval támadt áldozatára Győrben, életfogytiglanra ítélték

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2023.05.24. 10:17

A Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta abban az ügyben, amelyben egy férfi ollóval támadta meg áldozatát.

Az ítélet szerint a férfi azért érkezett Győrbe, hogy kések, ollók köszörülésével pénzt keressen. Az egyik lakóházba nem engedték be, ezért a bejárati ajtót berúgva ment be oda. Egy idősebb lakó felszólította a távozásra, s testével elzárta a lépcsőfeljáró felé vezető utat. A férfi azonban ennek nem tett eleget, dulakodás alakult közöttük ki. Ennek során a támadó megfenyegette, többször megütötte, valamint egy 8 cm pengehosszúságú ollóval megszúrta a lakót. A családtagok a dulakodás zaját meghallották, a helyszínre siettek, sikoltozni kezdtek, mire a támadó elmenekült.

A bántalmazás következtében az áldozat mellkasát két szúrás érte, melyek vetületében életfontosságú szervek (szív, tüdő, verőér, visszér) vannak. Ezek sérülése életveszélyes állapotot eredményez, ami időben érkező orvosi segítség nélkül halálhoz vezet. A sérülések tényleges gyógytartama 8 napon belüli volt, a súlyosabb következmény a szerencsének és a megtámadott eredményes védekezésének volt köszönhető.

A Győri Törvényszék a férfit emberölés bűntettének kísérlete miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A férfi cselekménye személy elleni erőszakos bűncselekménynek minősül. Mivel ilyen jellegű bűncselekmény (rablás) miatt 2018 novemberében és 2020 szeptemberében is elítélték, a törvény értelmében erőszakos többszörös visszaeső, ezen újabb súlyos bűncselekményért kötelező életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása.

Az ítélet ellen a férfi és a védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbeztek. A fellebbviteli főügyészség a kiszabott büntetést törvényesnek tartja.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

Forrás: Győri Fellebbviteli Főügyészség
Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #bíróság | #erőszak | #ítélet | #támadás |