Hirdetés
Méhek

Okoskaptárral a zöldebb jövőért

Fotó: O. Jakócs Péter
Garamvölgyi Imre
2021.06.15. 08:41

Egy régi honvédségi lőtér hasznosítására rengeteg megoldás létezik. A legzöldebb talán az, ha meghagyjuk a természetes valójában, az őshonos növények közé pedig méheket telepítünk, a megtermelt mézet pedig értékesítjük. Persze ha rendelkezünk egy okoskaptárral, akár csatlakozhatunk egy nemzetközi programhoz is, ami a termelő üzemek természetre gyakorolt hatását vizsgálja. Nos, pont ezt tette a győri Audi Hungária is…

Hirdetés

Szinte minden magyar tudja, milyen jelzéssel jönnek ki a négykarikás autógyár járművei. A lelkes hívek figyelik az innovációs sokszínűséget is, hisz kapható már a hagyományosnak mondható benzin-, és dízelmotoros autók mellett hibrid és tisztán elektromos meghajtású jármű is. Sőt, maga a vállalt is változik. Az Audi tavaly óta karbonsemleges technológiával dolgozik, valamint a napi, megszokott tevékenysége mellett számos természetvédelmi intézkedést és fejlesztést is bevezetett.

Az Audi Hungaria 2015 óta működteti méhészetét azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a beporzó rovarok veszélyeztetettségére és biológiai diverzitás fenntartásában játszott szerepükre. A méhészetet egy megközelítően 1,2 hektáros, volt honvédségi területen alakították ki, ahol meghagyták a területre jellemző növénypopuláció természetes élőhelyét. Mivel a méhek viselkedéséből közvetlenül lehet következtetni a természeti változásokra, a vállalat természetvédelemmel foglalkozó munkatársai úgy gondolták, rajtuk keresztül figyelik majd meg a gyár környezetre gyakorolt hatásait, az általuk termelt biomézet pedig értékesítik. Pár év tapasztalata után rájöttek többre is képesek.

Hirdetés

Nemrégiben csatlakozott a cégcsoport a Németországból induló We4bee elnevezésű kezdeményezéshez, aminek segítségével egy érzékelő szenzorokkal és webkamerával ellátott okoskaptárhoz juthatott a magyarországi vállalat is.

Az eddig leginkább iskolákba és családi méhészetekbe telepített eszköz érzékelői mérik a kaptár belső hőmérsékletét, páratartalmát, finompor koncentrációját, valamint a lépek súlyát és még számos adatot. A begyűjtött értékeket pedig automatikusan továbbítják a Würzburgi egyetem adatszerverére, ahol ökológusok értékelik a begyűjtött információt.

A kutatók célja olyan jellegzetes adatminták keresése a méhek viselkedésében, amelyek feltérképezésével rövidtávon támogathatják a méhészek munkáját, míg hosszabb távon előre jelezhetővé válnak olyan környezeti események, mint például viharok, szárazság, vagy épp a földrengések. A „we4bee” kezdeményezés célja továbbá az is, hogy rámutasson, milyen szoros kapcsolat áll fönn az emberek, az élővilág és a környezet között.

Az Audi Hungária méhészetében jelenleg 7 méhcsalád végzi szorgos munkáját. Egy családban akár 60 ezer egyed is helyet kaphat. Ha a család túl nagyra nő, a fiatal egyedek kirajzanak és új családot alapítanak. Az autógyár okoskaptárában talán jövőre lesz „generáció váltás”, addig is békén hagyják a rovarokat a terület méhészei, hiszen megfogadták, az okoskatárban, műlépek nélkül, természetes valóságukban fejődhetnek az audis méhek.

Kapcsolódó témák: #Audi Hungaria | #természetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat