Hirdetés

Nyomtatásban a jövő

Győr+
2020.10.30. 10:00

Az Innonet Innovációs és Technológiai Központ több mint két évtizede segíti az induló vállalkozásokat a Győri Nemzetközi Ipari Parkban. Az Innonet egy 3D-s ipari nyomtatóval is rendelkezik, ami akár egyedi alkatrészek előállítására alkalmas. Ugyanakkor a technológiai központ legfontosabb feladata, hogy az új gyártási módszerek alkalmazását bemutassa a környéken működő kisebb cégeknek.

Hirdetés

Megállás nélkül dolgozott ottjártunkkor a 3D-s nyomtató, éppen egy ollót készítettek az Innonet Innovációs Technológiai Központjának egyik műhelyében. Tíz éve foglalkoznak ezzel a gyártási módszerrel, és a régiónkban működő cégek rendszeresen gyártatnak is kisebb egyedi alkatrészeket, amelyek előállítási költsége így sokkal kedvezőbb.

Vasvári Bálint, az Innonet Innovációs és Technológiai Központ műszaki igazgatója elmondta, viszonylag hamar megtalálták őket azok az ügyfelek, akiknek néhány grammos alkatrészre van szükségük. Az első néhány évben főként ők alkották az ügyfélkört, azok a cégek, akik a fejlesztési folyamataikba valamilyen módon integrálni tudták ezt a technológiát.

Hirdetés

Nemcsak a 3D-s technológia fejlődik, hanem az ipari felhasználási területek is bővülnek. Míg első körben kisebb alkatrészek gyártására, prototípusok demonstrálására használták a vállalatok a 3D-s nyomtatást, ma már egész munkafolyamatokat ki tudnak váltani az eljárással. A jövő pedig egyre inkább a sorozatgyártásban használt 3D-nyomtatás felé tolódik.

Az Innonet Innovációs Technológiai Központban a bérnyomtatás is hasznos a cégek számára, ugyanakkor ennek a szolgáltatásnak a legfontosabb feladata, hogy a vállalkozásoknak megmutassák a 3D-s nyomtatás sokszínű lehetőségeit. (x)

likeold
a fb oldalunkat