Nyomoznak az audis szakszervezetnél, megszólalt az elnökség

Mireider Máté
2023.10.06. 07:57

Júniusban már körbejárta a sajtót a hír: nyomoznak az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) ellen. Akkor úgy hírlett: közokirat-hamisítás a gyanú, és több évre visszamenőleges lehet az ügy. Most új szálon folyik a találgatás, hogy mi történhetett, ugyanis a rendőrség mellett már az adóhatóság is vizsgálódik. A szakszervezet több ezer tagot számlál, évek óta eredményes bértárgyalásokat folytat, így túlzás nélkül mondható: több ezer győri családot érint az eset.

Júniusban több online portál és híroldal is felkapta a hírt, miszerint a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság közokirat-hamisítás bűncselekménye miatt nyomoz az AHFSZ ellen. A rendőrség azóta sem adott ki közleményt az ügyben, ahogy a nyomozásba az azóta bekapcsolódott Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sem.

De pontosan kiket is érint az ügy? Azt a nagyjából 10 ezer munkavállalót biztosan, akik az Audi Hungaria győri gyárában dolgoznak, és emellett szakszervezeti tagok (az AHFSZ honlapján az utolsó, erre vonatkozó adat 2020-as, akkor közel 10.000 főről írnak). A dolgozók tagdíjat fizetnek, erre vonatkozóan a szakszervezet honlapján találtunk a fizetés 0,5 százalékáról szóló leírást is, de az interneten volt, ahol 1 százalékot írtak. Ezért cserébe sok mindent ad is az AHFSZ a tagságnak. És nem utolsósorban az Audi és az AHFSZ közötti bértárgyalások országosan is irányadóak az autóipar számára.

A feljelentések és a nyomozás a 2020-as és 2021-es beszámolókkal kapcsolatos. Az AHFSZ 2020-as beszámolóját kétszer adták le. Először 2021. május 29-én, és ebben a verzióban 92,6 millió forintos mínuszos, veszteséges adózott eredmény szerepel. Míg a 2022. szeptember 27-én leadott dokumentumban 93 ezer forint nyereség áll ugyanarra az évre. A 2022-re vonatkozó beszámolókban 133 millió forint az eltérés. A tét tehát nem kicsi, és nem egyszerű a tisztánlátás.

Az ügyről természetesen megkérdeztük az AHFSZ elnökségét. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy miért módosították az említett beszámolókat, alkalmaztak-e könyvvizsgálót, ahogy azt a törvény is előírja, valamint a hatóságok felvették-e már velük a kapcsolatot, és hogyan fogják a jövőben képviselni a tagok érdekeit?

A Győr+ Média kérdéseire Németh Sándor, az AHFSZ elnöke adott választ: „Az Audi Hungária Független Szakszervezet, Magyarország legnagyobb és egyik legsikeresebb üzemi szakszervezete. Az elmúlt évek során sikert sikerre halmoztunk bér jellegű és szociális juttatások tekintetében, még olyan időkben is, amikor nemzetközi és belföldi kihívások nehezítették a munkavállalók és családjaink helyzetét. Ezeket az eredményeket csak úgy tudtuk elérni, hogy a szakszervezeti tagjaink és támogató munkatársaink példaértékű összefogása és összetartása mindvégig megkérdőjelezhetetlen volt.

Az AHFSZ anyagi helyzete továbbra is stabil és előremutató, munkánkat ugyanolyan becsülettel és tisztességgel végezzük, ahogy azt tettük az elmúlt 27 évben is!

A médiában megjelent feljelentésekkel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a hatóságokkal maradéktalanul együttműködünk és az Audi Hungária Független Szakszervezet rendelkezik könyvvizsgálóval.”

Az ügy másik fontos szereplőjét, az Audi Hungaria Zrt.-t is megkerestük kérdéseinkkel. A szakszervezet és a gyár valóban függetlenek egymástól, azonban dolgozói miatt érintettje az ügynek a cég is.

Ők válaszukban azt írták: új információjuk nincs az ügyről, álláspontjukat megosztották a médiával korábban. Ez – a Magyar Nemzetnek küldött válaszuk alapján – a következő: „Miután az Audi Hungária Független Szakszervezet tisztségviselői az Audi Hungaria munkavállalói, és a vállalat sok ezer munkatársának érdekeit képviselik, aggodalommal tölt el bennünket a hatósági eljárás. Ezzel együtt mindenkit megillet az ártatlanság vélelme az ügy tisztázásáig.”

Legalább ennyire fontos azonban, hogy maguk a dolgozók hogyan vélekednek az esetről. Érthető okokból nyilatkozni nem szerettek volna, azonban a Facebookon elérhető csoportokban, bejegyzések alatt rengeteg munkavállaló véleményét elolvasva kitűnik: tájékoztatást, információkat szeretnének. A bizalom adott az AHFSZ iránt, hiszen az évenkénti bértárgyalások eredményesek, a dolgozók fizetése – a cég és a szakszervezet közös munkájának köszönhetően – kiemelkedő, azonban az egyértelmű és érthető kommunikáció hiánya az ügyben sokakat zavar. Sok komment szól kilépésről, tagsági viszony felmondásáról, míg mások a gyárat hibáztatják: ez a stratégia a bértárgyalások előtt a tagság megosztásáról szólhat szerintük.

Kapcsolódó témák: #Audi Hungaria | #nyomozás | #szakszervezet |