Nyolc kormánytaggal tárgyalt két hét alatt a polgármester

Fotó: Vig Norbert
Győr+
2022.07.16. 12:12

Két hét alatt nyolc kormánytaggal – közülük hét miniszterrel – egyeztetett személyesen dr. Dézsi Csaba András polgármester, aki szerint nem lehet késlekedni a város ügyeinek kérdésében.

A drasztikus áremelkedés lehetetlen helyzetbe hozza a város költségvetését. A gáz- és villanyárak világszintű spekulatív és radikális növekedése nemcsak az intézményeinket sújtja, hanem azokat a városi cégeket is, melyek olyan közszolgáltatásokat nyújtanak, mint a hulladékszállítás, a fűnyírás, vagy épp a távhőszolgáltatás. Hiszen mindegyik ellátásához üzemanyag szükséges, és ezeket a cégeket nem védi a kormány által a lakosság számára nyújtott benzinársapka, sőt a lakossági rezsivédelem miatt a szolgáltatások előállítása veszteséget okoz, nyilatkozta a városvezető.

Ugyanakkor a városnak ebben a nehéz helyzetben is biztosítani kell a munkahelyeket, a tömegközlekedést, a közvilágítást, a hulladékszállítást, a távhő- és melegvíz-szolgáltatást, és működtetni azokat a patinás intézményeket, melyek a szociális ellátásnak és a kultúrának a sarokpontjai, hangsúlyozta a polgármester, és megjegyezte: igaz, hogy egész életében az egészségügyi vészhelyzetek elhárításában, megoldásában szocializálódott és dolgozott, mégis komoly kihívás, hogy két és fél éves polgármestersége alatt egészségügyi és gazdasági vészhelyzetekben kell irányítani a várost.

Ebben a helyzetben, amiben vagyunk, egyszerre kell megoldásokat találni a pénzügyi-gazdasági túlélésre, ugyanakkor teljesen újra kell gondolni, s átszervezni a város energiaellátásának teljes spektrumát, és a jövő fejlesztéseinek – mint például az ipari park bővítése és a közlekedés –, tervezése sem maradhat el. Ezért is kell szerintem mindegyik miniszterrel, tárgyalni, így Pintér Sándor miniszter úrral, aki az önkormányzatokat felügyeli, a miniszterelnöki hivatalt vezető Gulyás Gergely miniszter úrral éppúgy, mint Lázár János, Palkovics László és Navracsics Tibor miniszter urakkal, akik a fejlesztésekben tudnak segíteni, Szijjártó Péter miniszter úrra, pedig mint régi jó barátra, mindig számíthatunk.

Azt a vak is láthatja, mondja a polgármester, hogy a világban energiaár-robbanás történt, és ezzel együtt a szomszédunkban zajló háború során európai uniós szintén meghozott döntések kritikátlan elfogadásával csak lábon lőnénk magunkat. Nem szabad hagynunk, hogy az USA és Oroszország között folyó csatában – mert senkinek ne legyen illúziója, itt erről van szó – akár gazdasági, akár háborús áldozattá váljanak a magyar emberek.

A kormányunk most ezért dolgozik, sok tűz között nap mint nap. Nekem pedig ez a feladatom, hogy ebben a pillanatok alatt változó feltételeket produkáló világban Győr város érdekeit képviseljem. Ebben a munkatársaim mellett kérem minden győri ember segítségét.