Rengeteg feladat, visszatérő rendezvények

Nyitást terveznek a szociális intézményekben

J. Kovács Andrea Marcali Gábor
2023.01.19. 14:19

Az egészségügyi alapellátási feladati mellett az idősek gondozásához kapcsolódó szociális alapszolgáltatás és szakosított ellátás feladatait végzi Győrben az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, vagyis az EESZI. Kányai Róbert igazgatóval beszélgettünk a feladatokról.

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a lakásukban élő idős, beteg embereknek?

Az időseket szociális étkeztetéssel, házi segítségnyújtással és jelzőrendszeres házi segítségnyújtással, valamint idősek nappali ellátásának működtetésével támogatjuk. Nagy az igény az étkeztetésre, több mint 1800 főnek van megállapodása erre a szolgáltatásra. Ugyancsak sokan kérik a házi segítségnyújtást, amelyet jól kiegészít a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, amit az intézmény 500 készülékkel tud biztosítani. 

Az egyedül élők körében nagyon népszerűek a klubok. Minden városrészben elérhetőek?

Városszerte tudjuk biztosítani ezt a szolgáltatásunkat. A covidos évek elmúltával ebben az évbe szeretnénk nyitni és visszahozni a közösségi összejöveteleket, rendezvényeket. Természetesen továbbra is a biztonság az elsődleges szempont számunkra.

Mi a helyzet a bentlakásos otthonokkal?

Öt bentlakásos otthont működtetünk, ebből egy átmeneti, négy pedig tartós szakosított ellátást biztosít. Több mint kétszázötven főről gondoskodunk. A várakozók száma négyszázötvenre tehető. A fenntartó önkormányzat és támogatóink segítségével a telephelyeinket folyamatosan tudjuk fejleszteni így az itt élő idősek életminőségét javítani.

A covid okozta kényszerű bezárkózás után már a nyitásra készülnek…

Mindenki megsínylette az elmúlt éveket, épp ezért szeretnénk visszahozni a közösségi összejöveteleket. Idén a bentlakásos otthonokban és a klubokban is lesz farsangi mulatság. Zenés programokat tervezünk, amelyben részt vesz a saját dalkörünk, és meghívott vendég is, aki kedvelt és közismert dallamokat játszik. Az otthonokban elsősorban a közös éneklésen lesz a hangsúly, de több helyen hagyományos népi játékokkal szórakoztatjuk a lakókat. Természetesen a fánk sem hiányzik majd az asztalról. A klubok is különbözőképpen készülnek, van ahol jelmezes farsangot tartanak. A lényeg, hogy mindenhol közösségben ünnepelhessenek a tagok.

Tavasztól ismét megszervezzük a hagyományos rendezvényeinket. Ilyen például a családi nap, amikor a hozzátartozók is bejöhetnek és a lakókkal együtt vehetnek részt a szórakoztató programokon. Fontosak a generációs találkozások, ezért húsvét táján és szüret idején újra várjuk a gyerekcsoportokat. Jó hangulatot, és nagy élményt jelentenek ezek az órák az időseknek, különösen az óvodások és a kisiskolások látogatása. 

A majális az egyik kiemelt rendezvényünk volt minden évben, amelynek a helyszíne vagy az intézményünk udvara vagy a Kálóczy téri park. Reméljük, hogy újra megtarthatjuk, de mindemellett számunkra a legfontosabb szempont ellátottjaink biztonsága.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #egészségügy | #idősgondozás | #interjú |