Így éltünk mi…

Könyvbemutató: Nyanyulok

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.07.29. 16:04

Királyilus Így éltünk mi… avagy Nyanyulok címmel jelent meg a Győr 750 születésnapja alkalmából készülő sorozat negyedik kötete, melyet csütörtökön mutattak be a városházán.

A könyvben nosztalgikus történetek elevenednek meg Király Ervinné Ilus emlékeiből, arról, milyen volt az élet 1970 és 2021 között Győrben, Győrszentivánon.  „A Nyanyulok nosztalgikus, hiteles, apró történetek arról, hogy hogyan éltünk Győr-környékén, sok-sok vidámsággal és csurig öniróniával fűszerezve. A nyanyulok szót én találtam ki, úgymint az „Egyszemgyerek”-et és az „Azuram” megszólítást.”  – ezekkel a szavakkal ajánlja könyvét a szerző.

A családi történetekkel átszőtt írás feleleveníti többek között a város múltját is, többek mellett a Vagongyárat, az egykori szórakozóhelyeket, a lengyelpiacot, de szó van benne divatról, művészetekről, gasztronómiáról is. 

A csütörtöki városházi könyvbemutatón Radnóti Ákos alpolgármester emlékeztetett: számos programmal, tárgyi emlékekkel, könyvekkel ünnepeljük Győr várossá válásának 750. évfordulóját, ezekkel a rendezvényekkel, kiadványokkal is erősítve a városlakók lokálpatriotizmusát.

Dr. Sík Sándor Győrszentiván önkormányzati képviselője szerint a település életében nagy nap a mai, hiszen egy olyan könyv született, amelyből kicsit mindenki magára ismerhet, amint Ilus emlékekből fűzi a történeteit. A képviselő a kiadvány keletkezéséről elmondta: a hölgy először a közösségi médiában osztotta meg kis történeteit, emlékeit, amely nagy népszerűségnek örvendett és egyre több követője lett, ezért úgy döntöttek kötetbe rendezik az izgalmas írásokat. Az írás mellet Ilona nyugdíjasként a művészetek felé is fordult, először kövekre festett, majd nagyobb akvarellekkel is próbálkozott, ezek is láthatók a kiadványban, valamint korabeli fotók is az életéből.

Ilonát képviselve Sík Frida a Győri Nemzeti Színház művésze a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „A könyv hiánypótló a győri szíveknek.” Majd bemutatta a Király családot, akikkel kiskora óta jó barátságot ápolt, és akiket úgy jellemzett, hogy bensőséges, harmonikus, értékeket őrző és képviselő, továbbadó igazi lokálpatrióta „királyi család”. A színésznő beszélt arról a tragédiáról is, hogy a család tavasszal covidban elvesztette egyetlen fiát, a 37 éves Gábort, akinek két kisgyereke volt. „Szeretném, ha ezt a könyvet szeretettel a szívünkben, emlékét őrizve, neki ajánlanák” – zárta gondolatait Sík Frida.

Király Ervinné kötete, mely a Győr+ Média gondozásában jelent meg 2021 forintért megvásárolható a belvárosi Lokálpatrióta Könyvesboltban, a Baross úti Látogatóközpontban, valamint a Győr+ Média székházában (Kodály Zoltán u.32/a.).  

Fotógaléria: Ács Tamás

Az eseményen a Győr+ Tv is forgatott. Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr 750 |