Hirdetés

Novák Ferenc Tatát köszöntötték a Táncfesztiválon

Fotó: Krizsán Csaba
Győr+
2021.06.20. 16:10

A város nevében dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntötte a művészt.

Hirdetés

A trianoni béke után Romániához került erdélyi Nagyenyeden (Aiud) született, felmenői között örmények is voltak. Gyermekkorában sokat költöztek, mert börtönigazgató apját többször is áthelyezték. A második világháború idején a család áttelepült Magyarországra, az érettségit már Budapesten tette le. 1949-ben felvették a közgazdaságtudományi egyetemre, de rossz káderlapja miatt csak rövid ideig folytathatta tanulmányait.

Műszaki gyakornokként kezdett dolgozni a Vegyipari Gép- és Radiátorgyárban, ahol a tánccsoport egyik tagja helyett egyszer neki kellett beugrania. Ezután rendszeresen eljárt a próbákra is, kezdetben csak a társaság kedvéért, majd gyerekkori erdélyi emlékeinek hatására csatlakozott az Építők együtteséhez, amelynek oszlopos tagja lett – így indult a márciusban 90 éves Novák Ferenc Tata karrierje, számolt be róla a kultura.hu.

Novák Ferenc Tata

A művész 72 éve van színpadon. Táncosként és koreográfusként kezdte, majd mindenki Tatájaként a legnagyobb magyar művészek közé emelkedett. Novák Ferencet a 16. Magyar Táncfesztivál és 6. Gyermek Táncfesztivál keretében dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere köszöntötte.

Galéria: Krizsán Csaba

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #Táncfesztivál |
Hirdetés