Hirdetés
Anyakönyvi hírek

Nőtt a házasságkötések, a születések és a halálozások száma is

Földvári Gabriella
2022.02.07. 18:00

Több gyermek született és több házasságot is kötöttek tavaly, mint egy évvel korábban, derült ki a Győri Anyakönyvi Hivatal statisztikájából. A részletekről Kissné Pápai Andrea anyakönyvvezető számolt be lapunknak.

Hirdetés

Tavaly 1111 pár mondta ki a boldogító igent, míg egy évvel korábban 1033-an, 2018-ban pedig 760-an. Sok pár kért és kapott felmentést a kötelező 30 napos várakozási idő alól, az indok a babaváró hitel, a csok-igénylés volt, mert már útban volt a baba. Mint ismeretes, ezeket a kormányzati támogatásokat csak házaspárok igényelhetik. A szakember úgy véli, az elmúlt években ezek a támogatások, kedvezmények ösztönzőleg hatottak a fiatalokra, ezért nőtt a házasulási és a gyermekvállalási kedv. A tavalyi évben jellemző volt a 15-30 fős kis esküvő, külső helyszínen pedig 84-en tartották meg a „nagy napot”, jóval kevesebben, mint a korábbi években. A névválasztás legnagyobb részében a hölgyek veszik fel párjuk nevét, kötőjellel használva azt.

2021-ben 3340 kisbaba született Győrben, 223-mal több, mint egy évvel korábban, és mintegy 800-zal több, mint 2019-ben.
Az Annákat tavaly letaszították az első helyről a Hannák, őket a Lénák követik, majd a Zoék, Sárák és a Lucák. Érdekesség, hogy a Zsófiák csak a 8. helyre szorultak, az Olíviák, akikből egy évvel korábban a negyedik legtöbb volt, 2021-ben az első 15-ben sincsenek benne.
A fiúk névsorrendjében is változás történt, tavaly Győrben a legtöbb kisfiú a Levente nevet kapta, majd a Bence és Zalán következik, a Máté csak a negyedik helyre szorult – egy évvel korábban ezt a nevet választották legtöbben a kisfiúknak –, őket követi Zalán, Máté, Olivér és Dominik.

Hirdetés

Különleges névválasztásból ezúttal sem volt hiány. Született Androméda, Csillagvirág, Lorabella, Minka, Rózabella, Sanel nevű kislány, valamint Anakin, Bájron, Emet, Jeremi, Miró, Szven, Zev nevű kisfiú.

Kissné Pápai Andrea több változásról is beszámolt az anyakönyvezés területéről, mint például a házassági névválasztással kapcsolatban, amit már a hivatalban, az anyakönyvvezető el tud indítani. Helyben fotót készíthetnek, ujjnyomatot vehetnek, aláírásmintát kérhetnek, a házasságkötést követően pedig rögtön elindulhat az új okmányok kiállítása. Az új házasok nagyon örülnek az új lehetőségnek, mert így időt és fáradságot spórolhatnak meg. Január elsejétől változás még, hogy akinek dupla utóneve van, kérheti a cseréjét a két névnek, vagy az egyik elhagyását is az Anyakönyvi Hivatalban, ingyenesen. 

Januártól még egy újabb változás történt az anyakönyvezésben, amely elsősorban az idősebb korosztálynál okozott eddig problémát. Ha valakinek meghalt a férje, és a halotti anyakönyvezésnél kiderült, hogy két utóneve is volt, akkor előfordulhatott, hogy az az asszony, aki 50 évig Károlyné volt, az most hirtelen Károly Sándorné lett. Ezt a helyzetet elkerülendő, már helyben, az anyakönyvvezető előtt lehet kérelmezni, intézni a név megtartást.

Sajnálatos módon emelkedett a halálozások száma, az elmúlt évben városunkban 3054-en haltak meg, egy évvel korábban 2790-en, míg 2019-ben 2327-en.e

Kapcsolódó témák: #anyakönyv | #esküvő | #gyerek | #halál | #házasság |
likeold
a fb oldalunkat