Hirdetés
Szépanyáink gyermekkora

Néprajzi kiállítás az Árkádban

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.07.22. 10:59

Bölcső, tolóka, járóka, hintaszék, bili, többek mellett ezek a 19. század második, és a 20. század első feléből származó, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum néprajzi gyűjteményéből válogatott gyermekbútorok láthatók a 15 éves Árkád Bevásárlóközpontban rendezett tárlaton.

Hirdetés

Szépanyáink gyermekkora – Egy elveszett világ emlékei címmel látható a múzeum speciális kiállítása, ahol többek mellett megnézhetjük a bébikomp elődjét, az asztalágyat, vagy a macskaasztalt is. A csütörtöki megnyitón Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő kiemelte: a bevásárlóközpont jó helyszín arra, hogy kihozzák a múzeumok, a kiállítóterek falai közül az érdekes tárgyakat, az értékeket, majd felelevenítette Rómer Flóris életútját, akinek nevét viseli a múzeum, és ezzel a tárlattal rá is emlékeznek.


Nagy Imre, az Árkád Győr igazgatója úgy fogalmazott, hogy a center szerves része a városnak, a 750. évforduló kapcsán pedig fontosnak tartották, hogy segítsék a múzeumot újra visszatérni a köztudatba, egyben színes időutazást kínálva a látogatóiknak a tárlattal.

Hirdetés


A Rómer-múzeum gazdag néprajzi gyűjteményből T. Városi Ágnes, a kiállítás kurátora válogatott olyan tárgyakat, amelyek dédanyáink, szépanyáink letűnt gyermekkori világát idézi meg. A néprajzos felidézte: a másfél százados múzeumi gyűjtőmunka révén megmentett, s itt bemutatott kisbútorok egy része házilagos előállítású, ám vannak köztük asztalosmunkák is.

Egyik-másiknak mai párhuzamait is felfedezhetjük, mint például a járóka névvel illetett kerekes eszköznél, melyet ma bébikompként ismerünk. Az Ikea-bútorok praktikumát idézi az asztalágy, mely a népesebb családokban csak éjszakára alakult át asztalból fekhellyé, s egyszerre több gyermek is aludhatott benne. A kicsiny gyermekpad helyenként „macskaasztal”-ként is ismert, s nem csupán étkezéskor használták, hanem a játék során is. Az itt kiállított példány Nagybácsáról került a múzeumba.


Sok olyan tárgy van a múzeum tulajdonában, amelyek egyébként már teljesen eltűntek, de olyan is akad közöttük, amelyek az Ikea-bútorok szellemiség idézi – hangsúlyozta Székely Zoltán. Az igazgató reméli, hogy a jövőben is helyet ad a bevásárlóközpont a múzeum bemutatóinak, hiszen az Árkád kínálatát egy sajátos kulturális miliővel tudják gazdagítani, és jó lehetőség számukra, hogy a vásárlók előtt is megismertethetik a gyűjteményüket és kedvet csinálhatnak az embereknek ahhoz, hogy ellátogassanak a múzeumokba is.
A kiállítás egy hónapon át tekinthető meg a bevásárlóközpontban.

A kiállításon a Győr+ TV stábja is forgatott:

Szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

likeold
a fb oldalunkat