Hirdetés

Népes mongol delegáció a győri városházán

Fotó: O. Jakócs Péter
Kárpát Zsolt
2022.09.13. 12:43

A magyar országgyűlési, önkormányzati és közigazgatási rendszert szeretné megismerni a jórészt parlamenti képviselőkből álló mongol delegáció, amely Baatarjav Sainnyambuu nagykövet vezetésével érkezett kedd délelőtt a Győri Városházára.

Hirdetés

Nagy változás előtt áll Mongólia, ezért a következő hetekben a küldöttség osztrák és magyar városokban tesz látogatást és gyűjt hasznos tapasztalatokat, amit a későbbiekben felhasználnak az önkormányzatiság kialakításában. Dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere fogadta a mongol delegációt.

Fantasztikus érzés számomra, hogy néhány héttel ezelőtt megkeresett Mongólia magyarországi nagykövete és kérte hadd jöjjenek el tanulmányozni azt az önkormányzati struktúrát, ami Magyarországon kialakult a rendszerváltás után. Ők úgy ítélik meg, hogy ez a felépítés nagyon jól működik. Nagyon jó azt látni, hogy más országok már tőlünk tanulnak.– jelentette ki dr. Dézsi Csaba András. A döntési folyamatok átláthatóak és ez egy jól működő rendszer nehéz helyzetekben is tette hozzá a polgármester.

A két és fél éve covid-járvány teljesen megváltoztatta a világot. Most pedig, hogy háború és energiaválság van, megint egy olyan helyzet alakult ki, amit a nemzet államok különböző módon próbálnak kezelni. Nagyon úgy tűnik, hogy Magyarország tudja leginkább kordában tartani ezeket a folyamatokat, aminek még nem tudjuk, hogy mi lesz a vége. Az biztos, hogy a világ átrendeződik.” – hívta fel rá a figyelmet dr. Dézsi Csaba András.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő a Magyar Parlament működőséről és felépítéséről beszélt részletesen. Majd a mongol küldöttségnek Németh Zoltán a megyei közgyűlés elnöke tartott előadást a megyei önkormányzatról. Dr. Gyurita Rita a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal főigazgatója röviden bemutatja a kormányhivatalok működését, míg dr. Bakonyi Bernadett aljegyző a helyi önkormányzatok szerkezetét, jogi hátterét ismertette.

Hirdetés