Hirdetés
Werner J. Patzelt politológus professzor a Merkel utáni helyzetről

Németország felgyorsítja a digitalizációt

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2021.10.21. 09:44

Németországnak haladéktalanul reformokra van szüksége – nyilatkozta a Győr+ Médiának Prof. Werner J. Patzelt politológus, a Drezdai Műszaki Egyetem emeritus professzora, aki Győrben, a Mathias Corvinus Collégiumban Merre tart Németország Merkel után? címmel tartott előadást.

Hirdetés

Milyen színű kormánykoalíciója lesz Németországnak?

A zöldek (Grüne), a szabaddemokraták(FDP), és a szociáldemokraták (SDP) közösen irányítják az országot. A legfrissebb közvéleménykutatások is azt mutatják, hogy a német lakosság 45 százaléka ezt akarja.

Hirdetés

Eldőlt tehát a kereszténydemokraták (CDU) kiszorulása a koalícióból?

Ez az egyetlen megoldás. A CDU rosszul szerepelt, gyakorlatilag egyedül maradt, nem lett kormányképes párt a választások után. Elmulasztották megtenni azokat a reformokat, melyeket most egy másik politikai erőtértől várnak a németek.

Az EU-szkepszis mennyire erősödött fel Németországban?

Nem jelentősen. Erre akkor kerülhet sor, ha a német reformokat nem támogatja az Európai Unió.

Milyen gyors reformokra van szüksége ön szerint Németországnak?

Mindenekelőtt a sokkal gyorsabb digitalizációra, mert ebben a folyamatban lemaradtunk. Másrészt a bürokrácia csökkentésére, a hatósági engedélyezések egyszerűsítésére, felgyorsítására.

Ezek volnának most Németország jövőjének alapkérdései?

A digitalizáció mindenképpen. E mellett az energiapolitika átalakítása, valamint a migrációs veszély elhárítása. Ebben a két utolsó dologban a leendő kormánykoalíción belül sincs egyetértés, mást akarnak a zöldek, és megint mást a szociáldemokraták.

Ön milyen energiapolitikát tartana előnyösnek?

Ismeretes, hogy Németország atomenergia-ellenes. A saját energia viszont kevés és drága. Csak az orosz földgázbehozatalra alapozni nem lehet. Franciaország például már korábban belátta, hogy szükség van az atomenergiára, mert folyamatosan nő az energiaigény, amit csak alternatív megoldásokkal pótolni nem lehet.

Az energiaigény főleg az elektromobilitás miatt nőtt meg?

Jórészt igen, de a digitalizáció hatékony, gyors fejlődése is elképzelhetetlen jelentősebb energiafelhasználás nélkül. Ráadásul Németországnak van egy sajátos gondja is, az energiaellátás biztonságos összekötése az ország nyugati és keleti része között.

Milyen migrációs veszély fenyegeti Németországot?
A Fehéroroszország felől beáramló migrációra gondolok. Európában a bevándorlók fő célpontja továbbra is Németország, ám az ország teherbíró képessége véges, kell tehát megfelelő megoldást találnunk erre a letagadhatatlan kihívásra.

Fotó: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #előadás | #Németország | #politika |
likeold
a fb oldalunkat