Hirdetés
Katasztrófavédelem

Nem csak télen ment életet: ismét szükség volt az érzékelőre

Fotó: Győr+ Archív
Győr+
2022.05.17. 07:07

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután Győrben a Szent Vendel utca egyik lakásában, ahol egy kombi gázkazán működött.

Hirdetés

A város hivatásos tűzoltói, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szolgáltató megtiltotta a kazán használatát és előírta annak karbantartását. Sérülés a jól működő érzékelőnek köszönhetően nem történt. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

Hirdetés

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A biztonság növelése érdekében továbbra is javasoljuk mindenkinek a szaküzletben kapható megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzését.  Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot! Ugyanilyen fontos, hogy az elemes készülékek esetén figyeljünk azok tartósságára, hiszen az elemeknek és akkumulátoroknak is van szavatossági idejük, ezért biztonságunk érdekében, megfelelő időközönként cseréljünk elemet a készülékekben. 

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Forrás: Katasztrófavédelem

Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #szén-monoxid |
likeold
a fb oldalunkat