Nem csak élmény, de hosszú távú befektetés is lehet a nyelvtanulás

Győr+
2023.01.26. 08:00
Hirdetés

2024-től átalakul a felvételi pontszámítás, ezzel együtt pedig a nyelvvizsgák értéke is módosul. Jövőre már az egyetemek és főiskolák maguk dönthetnek arról, hány pluszpontot adnak a nyelvtudásunkért. De jelenleg is sok változás van érvényben: például nem minden felsőoktatási intézményben kötelező nyelvvizsga ahhoz, hogy megszerezzük az oklevelünket. Miért járunk jól vele mégis? A nyelvtanulás előnyeiről Hatos Hajnalkával, a Hatos és Társa Nyelviskola vezetőjével beszélgettünk.

„Valóban sok változás történt az elmúlt időszakban, az egyetemi diplomához most általánosan nem kötelező a nyelvvizsga. Ahhoz viszont, hogy valaki tényleg a vágyott felsőoktatási helyre jusson be, már kellenek a pluszpontok. A középfokú B2-es vizsga most 28, a felsőfokú C1-es 40 pontot ér a felvételizőknek. 2024-től pedig például a Budapesti Corvinus Egyetemen egy középfokú nyelvvizsgáért 30, míg a felsőfokú nyelvvizsgáért 40 pontot lehet kapni. Egyes intézményekben már az alapfokú nyelvvizsgáért is lehet majd pontot szerezni. Érdemes ellátogatni a felvi.hu-ra, ahol minden információ megtalálható ezzel kapcsolatban” – osztotta meg velünk az iskola vezetője.

Természetesen a nyelvvizsga az egyetemi éveink alatt és után sem veszít az értékéből. Hatos Hajnalka úgy látja, a nyelvtudás elengedhetetlen ahhoz, hogy a munka világában jól tudjuk magunkat pozícionálni. Rengeteg nemzetközi cég található a környezetünkben, ahol idegen nyelvet beszélni elvárás, hiszen a megbeszélések legtöbbször angolul vagy németül folynak és az is gyakori, hogy külföldön zajlik egy tárgyalás. Hozzátette: egy középfokú nyelvtudás már akkor is rengeteg előnyt jelent, ha utána évekig nem használjuk a nyelvet. Ugyanis bármikor szükségünk van rá, intenzív tanulással vissza tudjuk magunkat hozni a korábbi szintünkre.

Hatos Hajnalka

A nyelvtudás tehát hasznos, de mindemellett élmény is! Ki ne szeretne például utazni? Fantasztikus érzés, ha a külföldi nyaraláson megértenek minket és mi is megértünk másokat. A Hatos Nyelviskolában éppen ezért arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a diákok ne csak angolul és németül, hanem más idegen nyelveken is tanulhassanak. „Egészen másképp látjuk az országot, az adott kultúrát, ha beszéljük a nyelvüket” – véli Hatos Hajnalka, aki azt is tanácsolta, ne hagyjuk ellaposodni a nyelvtudásunkat.

„Tudom, sokszor nehéz ezt kivitelezni, főleg munka mellett, de tapasztalatból mondom, az az idő és energia amit a nyelvtanulásba fektetünk, hosszútávon biztosan megtérül. Olvassunk, vagy nézzünk meg egy filmet az általunk tanult idegen nyelven, keressünk applikációkat, amivel fejleszthetjük magunkat. Egyszóval: építsük be a nyelvtanulást a mindennapjainkba!„

Hatos és Társa Nyelviskola Kft.
Cím: 9021 Győr, Szent István u. 7.
A Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola épületében.
Telefon/Fax: +36 96 529 483
Központi telefonszám: +36 96 529 480
E-mail: [email protected]
www.hatos.hu

(X)

Kapcsolódó témák: #Hatos Nyelviskola | #nyelvtanulás |