Nehéz kezdés után bizakodó jövőkép – a Juice vendége volt dr. Pergel Elza alpolgármester

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.02.22. 14:08

A Győr+ Rádió reggeli műsorának, a Juice-nak volt vendége dr. Pergel Elza. Az alpolgármester értékelte az elmúlt négy évet, és beszélt Győr kulturális és szociális életében elvégzett feladatairól is. Dr. Pergel Elza elmondta, hogy a választások előtti időszak nagyon megmozgatja a városházi dolgozókat, szakmai munka folyik. Az elmúlt ciklusban elért eredményeket fogják kiemelni kampányprogramjukban, hiszen a 2020 óta eltelt időszakról fantasztikus listát lehet összeállítani.

Az alpolgármester visszaemlékezett a megbízatásának kezdetekor berobbant a COVID-járványra. Az elsődleges célként azt tartották szem előtt, hogy az intézmények dolgozói kapjanak fizetést, és senki ne maradjon ellátás nélkül. Ugyanakkor volt idejük elmélyülni az ellátandó feladatokban. Dr. Pergel Elza úgy fogalmazott, a szociális ellátást sokkal magasabb szintre kellett emelni. Az intézmények dolgozóin hatalmas teher volt. A járványidőszak befékezte a gazdaságot, csökkentek az adóbevételek, de a gazdálkodási területek nehézségei ellenére véleménye szerint példaértékűen oldották meg a feladataikat.

A jogászként végzett szakember fegyelmezettnek tartja magát, a megkapott feladatot nem fenntartásokkal, hanem kötelességtudattal kezeli. A rá bízott intézmények üzemeltetése, működtetése számára kedves, és komplex feladat. A kultúra közel áll hozzá, a művészetek és sportok rajongója. Alpolgármesteri feladataként zömében a kulturális tevékenységeket fogja össze.

Elmondta, hogy „olyan kulturális rendszert, szervezeti felépítésű csapatot, rendszert vettünk át, ami már évtizedekkel ezelőtt elindult egy olyan úton, amely világhírűvé tette őket.” Minden intézménnyel elégedett, és büszke arra, hogy Magyarországot, és főleg Győrt minden cselekvésükkel megjelenítik. Alapvetése, hogy a várost a kulturális programokon keresztül is meg kell nyitni.

A Győri Tavaszi Fesztivál a tervek szerint már a régi mederben folyik – vélekedett az alpolgármester. A COVID okozta óvatosság azonban még sokakban megmaradt.

Dr. Pergel Elza feladata a civil szervezetek összefogása, melyek – habár minden korosztály számára szólnak – jelentős részét nyugdíjasok alkotják. A Nyugdíjasklubok Háza hamarosan megnyílik a Hermann Ottó utcában. Klubok, de más civil szervezetek is igénybe vehetik különböző tevékenységekre – emelte ki az alpolgármester.

A beszélgetés visszahallgatható a Győr+ Rádió Soundcloud csatornáján:

Kapcsolódó témák: #alpolgármester | #dr. Pergel Elza | #juice |