Hirdetés
Zöld Győr

Néhány hétig égethetünk

Fotó: O. Jakócs Péter
J. Kovács Andrea
2022.05.01. 18:41

Városunk legutóbbi közgyűlésén arról is döntöttek, hogy április 27. és május 31. között szélcsendes időben, 8 és 17 óra között - az ünnepnapok kivételével - engedélyezik a fás szárú kerti hulladékok égetését.

Hirdetés

Ez nem azt jelenti, hogy nincs más választásunk. Mivel az égetés rendkívüli módon szennyezi a levegőt, ezért nagyon fontos, hogy az avart, a levágott füvet, ágakat, gallyakat házilag hasznosítsuk. De hogyan?

Herman Etelka környezetvédelmi osztályvezető szerint megoldást jelenthet, ha aprítjuk, illetve ledaráljuk az ágakat, majd komposztáljuk azokat. A ledarált faág könnyebben komposztálható vagy mulcsként hasznosítható. A darálékot használhatjuk dekorációs célból a növények alá szétterítve. Ezzel megakadályozhatjuk a gyomok terjedését, nedvesen tarthatjuk a talajt, így kevesebbet kell locsolni. A mostanában egyre népszerűbb magaságyások készítésekor is jól jöhet.

Hirdetés

A kis kertet gondozók számára sok esetben nehézséget okoz a tavaszi metszés során keletkezett nyesedék és az ágak, gallyak elhelyezése, darálása vagy komposztálása. Ilyenkor a zöldhulladékot a helyi közszolgáltatónak átadhatjuk a hulladékudvarokban, vagy aprítva a biohulladék gyűjtésére alkalmas edényekbe tehetjük. Elsősorban a levágott, beteg faágakat javasolt ide helyezni, mert azokat a Sashegyi Hulladékkezelő Központban darálás után, ipari körülmények között komposztálják. Így a betegséget okozó baktériumok, gombák, kártevők biztosan elpusztulnak.

A kerti hulladék darálás és a keletkezett darálék felhasználása iránt érdeklődők részére a Megyeháza téren május 3-án, 15 órakor bemutatót tart a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete, valamint a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Fontos tudni:

Köznevelési, egészségügyi, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézménnyel közvetlenül szomszédos ingatlanon, annak működési ideje alatt égetni tilos!

A szomszédos telektől 10 méter, saját telken lévő épülettől 5 méter távolságon belül égetni tilos!

Égetés során a tüzet felügyelet nélkül hagyni tilos!

Kapcsolódó témák: #környezetvédelem | #Zöld Győr |
likeold
a fb oldalunkat