Négylábúak a városban

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.03.06. 19:20

A szakemberek szerint városunkban mintegy 15 ezer kutya él, azaz szinte minden második háztartásban van eb. A győri önkormányzat velük is törődik, számukra kutyafuttatókat, játszótereket jelöltek ki, valamint úgynevezett kutyaillemhelyet is működtetnek.

Tavaly év végéig tartott az ebösszeírás Győrben. Az adatszolgáltatás egyrészt járvány-, illetve veszettségvédelmi szempontból fontos, másrészt tájékoztatást ad a településen élő ebek létszámáról, valamint kutyatámadás vagy az állat eltűnése esetén is segítséget jelent a pontos nyilvántartás. Királyfi Péter, a Polgármesteri Hivatal ellenőrzési referense szerint 2013-ban még 9.543 kutyát jelentettek be az összeíráskor, 2017-ben 5.342-t, most pedig 3.796-ot. Sokaknak elkerülhette a figyelmét, hogy a korábbi összeírások alkalmával bejelentett négylábúról ismét kellett volna adatot szolgáltatni. Jó hír az érintetteknek, hogy a nyomtatvány mulasztási bírság nélkül utólag is kitölthető. A Polgármesteri Hivatal portáján lehet kérni ebösszeíró lapot, és az elektronikus forma is elérhető.

Azt is megtudtuk az ellenőrzési referenstől, hogy minden városrészben van bekerített kutyafuttató, összesen 22, valamint négy futtatásra kijelölt terület is várja az állatokat és a gazdikat. A tisztaság megőrzéséért közel 90 jól záródó, de könnyen nyitható, higiénikus, műanyag ürülékgyűjtő edényt helyeztek ki városszerte. Az ellenőrzéseknek köszönhetően Győrben nincsenek falkákba verődött kóbor hordák, és szerencsére nem jellemzőek a súlyos kutyatámadások sem. Az elhagyott, gazdátlan állatok befogásában és a róluk való gondoskodásban az önkormányzatnak rengeteget segítenek a civil szervezetek. A gyepmesteri telepen állatszerető munkatársak dolgoznak és egyetlen négylábút sem altatnak el pusztán azért, mert senki nem jelentkezik érte.

Bár a kutyabarát helyek sora még nem túl hosszú, a jövőben várhatóan bővülni fog. A Komédiás étterem, az Aranyszarvas fogadó, a Konténer kávézó, a Győr Plaza, a Praktiker áruház, a Szerelvénybolt és Lara Nails szalon viszont már várja a négylábúakat is.

Kapcsolódó témák: #kutya |