Dr. Dézsi: Az eddigi polgármesteri ciklusom alatt telepített napelemek négy intézményben szeptember 30-ig 67.500 kWh áramot termeltek!

Négy intézmény kapott napelemes kiserőművet

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2023.10.24. 13:15

A Zöld Győr szlogen jegyében, dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére napelemes kiserőművek telepítése kezdődött meg három és fél évvel ezelőtt a város kezelésében lévő épületeken. A cél az, hogy minden intézményre kerüljön napelem, így téve gazdaságossá, energiatakarékossá és környezetbaráttá a működtetésüket.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban négy győri bölcsőde és óvoda energetikai fejlesztésére, valamint Győr Megyei Jogú Város Fenntartható Energia és Klíma Akciótervének (SECAP) elkészítésére.

A projekt keretében négy intézmény, a Kodály Zoltán utcai Bölcsőde, az Erzsébet ligeti Óvoda Szivárvány Tagóvodája, a Báthory úti Bölcsőde és a Zöld utcai Bölcsőde tetőszerkezetén napenergia alapú villamos erőművek létrehozása történt meg a saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítésére. A napelemes rendszerek a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatják, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosítanak.

Kedden dr. Dézsi Csaba András polgármester bejárást tartott a napelemmel ellátott intézményeknél, ahol elmondta: a munka három és fél évvel ezelőtt kezdődött, amikor elindult egy felmérés, hogy milyen az energiafogyasztása az intézményeknek, milyen beavatkozást igényelnek, hogy energiatakarékosan tudjanak működni. Akkor a mérnökök megállapították, hogy az Olimpiai Sportpark, az Aqua Sportcentrum és az Audi Aréna tetőszerkezete nem bírja el a napelemek feltelepítését. „Most a szakemberek a megoldáson dolgoznak, az E.ON-nál a bejelentést megtettük, így remélhetőleg a következő egy évben minél több intézményünk el lesz látva napelemes kiserőművel” – hangsúlyozta a problémamegoldó dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Az eddigi tapasztalat a négy intézménynél az, hogy az energiafogyasztásuk kétharmadát megtermelik a napelemek. Ez nagyon jó eredmény – erről dr. Pergel Elza alpolgármester beszélt a keddi bejáráson. A négy intézményben 2023. szeptember 30-ig 67.487,35 kWh áramot termeltek.

A napelemek telepítését a Solar Építő Kft. végezte 2021-ben. A próbaüzemre a 2021-es év végén, a műszaki átadás-átvételi eljárásra 2022 februárjában került sor.

A projekt keretében 2023-ban készült el Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP) az Universitas-Győr Nonprofit Kft. gondozásában. Győr 2022. szeptember 22-én csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez, melynek értelmében vállalta, hogy a klímasemlegesség elérése útján az általa választott bázisévhez (2018) képest 2030-ig legalább 40 százalékkal törekszik csökkenteni a CO2-kibocsátását. A Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet a közgyűlés 2023. szeptember 26-án fogadta el.

A „Napelem telepítések Győr – összevont projekt” című, TOP-6.5.1-19-GY1-2020-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósult meg. Az elnyert támogatás összege: 31.250.807 Ft.

Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid

A projekt megvalósítási időszaka: 2020. 10. 01. – 2023. 10. 31.

Kapcsolódó témák: #energiatakarékosság | #klímavédelem | #napelem |