Karácsony a fogorvos szemével

Ne roppantson rá a tavalyi mézeskalácsra!

Havassy Anna Katalin
2022.12.18. 11:05

Hamarosan újabb orvos csatlakozik a Győr+ Média szakértői csapatához, mégpedig dr. Takács Dávid fogszakorvos személyében. Mielőtt bemutatjuk őt, egy kicsit elébe megyünk az eseményeknek, hiszen az ünnepek közeledtével sokakban felmerül a fogápolás kérdése, ahogy az is, kinek mi lenne a megfelelő ajándék. Tapasztalható, hogy egyre többen választják meglepetésként például az elektromos fogkeféket. Dr. Takács Dávid segít az eligazodásban.

A szájápolás és fogaink egészsége szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap az utóbbi években, s a technika fejlődése is fokozatosan több és több segítséget nyújthat a megfelelő szájhigiénés állapot megőrzésében.

Karácsonykor az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a finom sült húsok, a cukorban bővelkedő sütemények, a habkarikák, a finom likőrök és hosszasan lehetne még sorolni” kezdte dr. Takács Dávid fogszakorvos.Az ember ilyen. Ha ünnepel, ha öröm vagy bánat éri, akkor eszik. Nem árt azonban figyelni, hogy ezekben az időszakokban a fogak és a szájüreg is nagyobb igénybevételnek van kitéve. Néhány tanácsot megfogadva azonban úgy hiszem, nem lehet probléma a lakomázásból.”

A legfontosabb, hogy az ünnepek alatt se feledkezzünk el a rendszeres fogmosásról, amelynek az elsődleges célja a lepedék eltávolítása. Ha ez nem történik meg, akkor a bennük megtelepedő baktériumok fogkövet hoznak létre, illetve kialakulhat a fogszuvasodás, az ínygyulladás és végső esetben akár a fogaink elvesztésével is számolnunk kell. Nem mindegy azonban, hogy milyen technikát alkalmazunk a fogmosásra, hogy az megfelelően eredményes legyen.

Ha hagyományos, kézi fogkefét használunk, akkor naponta legalább kétszer, gyengéd körkörös, sepregető mozdulatokkal tisztítsuk a fogakat. Fontos, hogy az erős dörzsölést mindenképpen kerüljük, hiszen a hatékonyságot ezzel nem növeljük, sőt, többet ártunk, mint használunk: ez a technika gyorsan fognyaki kopáshoz vezet, ami problémát jelent.

Az is bevett szokás, hogy sokan étkezés után azonnal mennek fogatmosni, de ezzel sem tesznek jót. Evés után ugyanis savas közeg alakul ki a szájüregben, így a fogzománc némileg felpuhul, a fogkefe sörtéi pedig kár tehetnek bennük. Ezért azt javaslom, hogy evés, ivás (különösen savas ételek, italok, mint például a kávé, szénsavas üdítők, citrusfélék) után várjunk fél órát, ez idő alatt már visszaáll a száj normál kémhatása.”

Az elektromos fogkefék népszerűsége egyre nagyobb, sokan döntenek úgy, hogy akár gyermekeiknek, akár párjuknak, szüleiknek vásárolnak karácsonyi ajándékként. S hogy miért is hasznos meglepés? Mert sokkal alaposabb tisztítást végeznek, mint a hagyományos fogkefék.

„Az elektromos fogkefék a kialakításuknak, a sörték mikrovibrációs mozgásának és a percenkénti minél magasabb rezgésszámnak köszönhetően sokkal alaposabb tisztítást eredményeznek. Itt a körkörös mozgatást nem mi végezzük, a fogkefét csak egyenletesen végig kell vezetni a fogak külső-belső felszínén. A kis, kerek fej mindenhova hozzáférést biztosít, így még a leggyakrabban problémákat okozó hátsó fogakat is sokkal könnyebben elérjük vele, mint hagyományos fogkefe használatával. Az újabb modellek a beépített 2 perces érzékelőn túl nyomásérzékelővel is rendelkeznek, amely segít elkerülni a túl erős mozdulatokat. A többféle üzemmódnak (pl. gyengéd tisztítás, ínyvédelem, fehérítés) és intelligens funkcióknak (pl. fogfelület feltérképezés) köszönhetően teljesen személyre szabottá tehetjük a fogmosást. Léteznek telefonos applikációk is, amelyek használatával kielemezhetjük a fogmosási módszerünket, sőt tippekkel is segít az app a minél hatékonyabb technika elsajátításában. Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő fogkefe megtalálásán túl a szájzuhany használatával, valamint nyelvünk tisztításával is sokat tehetünk szájüregünk és fogaink egészségének megőrzéséért.

Viszont nem érdemes abba a hiába sem beleesni, hogy a legdrágábbat vegyük meg, vagy éppen csak annak örüljünk, amit a reklámokban láttunk. Egy-egy alapdarabbal is már sokat tehetünk fogaink érdekében. Ám ha már elektromos fogkefét veszünk ajándékba, jó, ha rögtönk pótfejeket is belerejtünk a csomagba” – részletezte dr. Takács Dávid fogszakorvos, aki végül azért azt is kiemelte, hogy próbáljunk vigyázni a fogainkra az ünnepek alatt.

Inkább ne próbálkozzunk tavalyi, száraz mézeskalács ropogtatással és a kopogtatónak is beillő habkarikát, sokéves konzum szaloncukrot is kerüljük el, ha lehet. Sőt, ha bejglit vagy zserbót sütünk, akkor érdemes alaposan átnézni a darált diót, mert kellemetlen, ha a fog alatt roppan a kemény héj. Az aszalt gyümölcsökkel is jó, ha óvatoskodunk, főleg akkor, ha épp ideiglenes tömésünk, pótlásunk, hidunk, netán műfogsorunk van.

„Kis odafigyeléssel jó eséllyel megelőzhetők az ünnepek alatti fogászati problémák, hiszen a fogorvosok is pihennek egy kicsit az év végéhez közeledve. Ha netán kiesne egy tömés, vagy lepattanna a fogból, akkor januárban mielőbb kérjünk időpontot választott fogorvosunkhoz, hiszen jobb, ha mielőbb megoldódik a probléma – zárta a fogszakorvos, akivel jövőre reméljük a Győr+ Média hasábjain rendszeresen találkozhatunk.

Kapcsolódó témák: #advent | #fogápolás | #fogorvos | #karácsony | #szájhigiénia |