Navracsics Tibor: ,,Győr a nemzetgazdaságunk egyik fő motorja”

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.06.29. 21:10

Csütörtök este a győri Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban került sor a ,,Víz, amit akartunk" című fenntarthatósági rendezvényre, amelyet a Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen szervezett. Az esemény középpontjában a térség sok látogatót vonzó folyói, illetve a Szigetköz és a Csallóköz turisztikai terület volt, emellett szó esett a térséghez kapcsolódó települések lehetőségeiről.

Az eseményen többek között beszédet mondott dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, dr. Érsek Árpád volt szlovákiai közlekedési miniszter, Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Filep Bálint, a győri Széchenyi István elnöke, Kovacsics Imre, az RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő ügyvezetője, illetve dr. Dézsi Csaba András, a város polgármestere is.

,,Győr a folyók városa. Ki kell alakítanunk a vízi koncepcióját. A nyitott városháza jegyében mindenkinek meghallgatjuk a véleményét, a civil szervezetek és a különböző cégek illetékeseivel is beszélgetünk. Fontos, hogy a vízügyi igazgatóság és a rendőrség is részt vesz ezeken a tárgyalásokon. Nagyon lényeges, hogy kialakítsuk azokat a sebességkorlátokat, amelyek a hajóval közlekedőket érintik. Épült egy gyönyörű strandunk, ahonnan kiváló kilátás nyílik a Rába és a Mosoni-Duna torkolatára. Fürdőzésre tehát van lehetőség Győrben, a turisták szívesen látogatják a vízpartjainkkal megszépült városunkat. Épül a kikötő, ahol legalább száz hajót lehet majd elhelyezni. Meg kell tanulnunk békében élni a vizeken, a horgászoknak, a sportolóknak, az úszni vágyóknak, illetve a hajókkal közlekedőknek is” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint Győr és a vármegye a nemzetgazdaságunk egyik fő motorja, amelynek kiemelt szerepe van a hazai turizmusban is.

,,A győri várostérség részeként a Szigetköz jelentős turisztikai célpontnak számít. Győr különleges helyzetben van, ami a térségi földrajzát, a munkamegosztást és a nemzetgazdaságot illeti. Győr ugyanis a legfontosabb motorja a Budapesten kívüli Magyarországnak, emellett ezer szállal kötődik a fővárosi gazdasághoz. Erejéből adódóan ugyanakkor önálló gazdasági centrum is tud lenni, a nemzetgazdaságunk egyik fő motorja. A Bécs-Budapest-Pozsony háromszög közepén meg kell találnia a helyét. Ez egy óriási várospolitikai feladat. Fenn kell tartania az ipari és szellemi kapacitását, hogy megmaradhasson gazdasági központnak. Azon leszünk, hogy a térségi-fejlesztési tanácsok a jövő fejlesztési politikájában nagyobb hangot és szerepet kapjak. Ha a Szigetközt gazdasági-ökológiai-társadalmi-kulturális szempontból is egységként akarjuk látni, akkor Győrnek és Mosonmagyaróvárnak is együtt kell működnie. A Szigetköz erőssége a földrajzi elhelyezkedése, a jól működő vízpótló rendszere, kedvező gazdasági helyzete. Az ország egyik legfejlettebb régiójáról van szó” – mondta dr. Navracsics Tibor.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka, Pécskai István

Kapcsolódó témák: #csallóköz | #szigetköz | #víz |