Hirdetés

Napelemes pillangóval egy zöldebb bolygóért

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.09.11. 19:30

Egy napelemes pillangó, az úgynevezett "solar butterfly" érkezett Győrbe vasárnap délután. A különleges szerkezettel a klímaváltozásra és ennek következményeire szeretnék felhívni a figyelmet a készítők. A pillangó egy újrahasznosítható anyagokból készült autó, mely úgy néz ki, mint egy lepke. A tetején 80 négyzetméternyi napelem van, ezen felül, televízió, elektromos eszközök, wc, mosdó is található benne. Készítői a világot járják, csütörtökön érkeztek országunkban, az itteni turnét pedig Győrben zárták.

Hirdetés

A különleges szerkezet a Dunakapu térre érkezett meg. Igényelt némi időt a végleges összeszerelés, azonban már ekkor sokan gyűltek köré, kémlelték mi lehet ez az óriás pillangó. Az önkormányzat részéről Takács Krisztián, önkormányzati képviselő fogadta a járgányt, aki a Győr+ Médiának elmondta, hogy a város minden “zöld” kezdeményezést támogat. A solar butterfly a környezettudatos életre próbál nevelni., napenergiával működik és arra hivatott felhívni a győriek figyelmét is, hogy klímaváltozás egy nagyon rossz irányba mozdult el.” – emelte ki a politikus. 

A Környezetvédelmi Bizottság 2020 óta működik Győrben Szálasy László vezényletével, idén már a második alkalommal szervezik majd meg a klíma expot, de lesz zöldfutás is, így továbbra is azon dolgoznak, hogy Győr megfelelően tudja kezelni többek között a globális felmelegedés kérdését is. 

A solar butterfly megálmodója, a svájci származású Louis Palmer, a különleges kocsiról mesélt.  “Kellett nekünk egy autó, hogy tudjunk menni mindenfelé, kellett bele egy videóstúdió, ami napelemmel működik. Gondoltam, hogy csinálok egyet.  Hát végül 10 méter hosszú lett, 80 négyzetméternyi napelem van rajta. Az energia belemegy a futókocsiba, aztán ez húzza az egészet, így sikerül napi 100-150 km-ert megtenni. Mostanra 17.000 km-ert tettünk meg a világban, ez a 17. ország, még sok helyre megyünk, azokat az embereket keressük akiknek jó ötletei vannak arra, hogyan lehet a bolygót megmenteni, illetve mindenkit tájékoztatunk az aktuális klímahelyzetről, akit érdekel.”

Louis Palmer és Takács Krisztián is egyetértettek abban, hogy az utolsó utáni órában vagyunk és bár a XX. században eleje óta, tehát az elmúlt 122 évben az idei volt a második legmelegebb augusztus világszerte, ez még mindig a leghűvösebb volt azok közül, amik ezután jönnek. 

“Tennünk kell valamit és még most. Azért lett az egész autó egy pillangó, hiszen a lepke is hernyóból fejlődik. Mi emberek hernyók vagyunk a Földön, megesszük az olajat, a földgázt, tehát az energiahordozókat, de a hernyóból egyszer csak pillangó lesz, aki egyik virágról a másikra száll és már nincs szüksége a Földre. Ezt akarjuk szimbolizálni ezzel a pillangóval, hogy mi is, tehát mi, mint társadalom változnunk kell, megújuló energiaforrásokat kell használnunk, hogy ne kizsigereljük, hanem függetlenedni tudjunk a kihasznált Földtől.”  -hangsúlyozta a napelemes óriás pillangó megalkotója. 

A szerkezetet meg lehetett nézni belülről is, továbbá sokan kérdéseket is tettek fel a klíma szakértőknek. A solar butterfly Győrön kívül Budapesten és Veszprémben tett látogatást. 

Fotó: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #klímaváltozás | #környezetvédelem |
Hirdetés