Hirdetés

Nana, a vadkutya

Fotó: Xantus János Állatkert
Xantus János Állatkert
2022.09.12. 15:15

A győri állatkert Afrika-részlege a világ egyik legkiemelkedőbb ragadozójával bővült 2019 júliusában: egy alomnyi fiatal vadkutya vette birtokba új kifutóját. A hét nővér Csehországból, a Dvur Králové-i állatkertből költözött át Győrbe.

Hirdetés

A vadkutya, mint minden kutyaféle, falkában él és vadászik. A falka vezetője egy alfa-pár. A győri falka hét egykorú, ugyanolyan tapasztalattal rendelkező nőstényből áll, de személyiségük alapján többnyire elkülönül, hogy ki hol áll a ranglétrán. A vadkutyák társadalmát demokrácia jellemzi, az alfákat tapasztalat alapján választják. Mivel a győri állatkert falkájában minden példány ugyanannyi idős és ugyanannyi tapasztalattal rendelkezik, gyakran változik, hogy ki az alfa-nőstény, de a legtöbbször a posztot Nana nyeri el.

Nana egy fotogén hölgy, általában a társaság középpontjában szerepel vagy egy domb tetején áll, ahonnan mindent belát. Ő az egyik legdominánsabb a falkában, véleményét határozottan fejezi ki. Ha a családja nem is mindig gondolja így, és olykor vitatkoznak vele, a maga véleménye szerint ő az alfa-nőstény. A vadkutyát szép, foltos bundája is különlegessé teszi. A kifutó mellett szemlélődve nekünk is sikerülhet észrevenni Nanát a nővérei között, nemcsak viselkedése, hanem a szőre alapján is. Jobb combja jellegzetes mintája és a torkán a két szimmetrikus folt teszi őt egyedivé.

Az afrikai vadkutya földünk egyik legveszélyeztetettebb ragadozója. A hét nővér vadon élő rokonait mára már csak 3-5 ezerre közé becsülik. Az állomány napjainkban is csökken, ennek egyik legfőbb oka az élőhely feldarabolódása és mezőgazdasági művelésbe vonása.

Az egyik legeredményesebb afrikai vadász, élelemszerzésének 80-90 százaléka sikeres. Vadászati stratégiája az üldözésre és a kifárasztásra épül, az üldözők folyamatosan váltják egymást. Ezt a taktikát segíti, hogy hihetetlenül kitartó és szívós állat, percekig képes 55-60 km/órás sebességgel futni.

(X)

Kapcsolódó témák: #Xantus János Állatkert |
Hirdetés