Nagyszerű napot töltött el egy győri fiú az önkéntes területvédelmi katonák között

Havassy Anna Katalin Fotó: HOG Four River Chapter
2024.07.08. 19:32

Még karácsonyra kapott a győri Kossuth Lajos Általános iskola 7. osztályos diákja, Szabó Csaba egy élménykupont, amelyet a MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred vitéz Szalontai Ferenc 19. Területvédelmi Zászlóalj katonáinál válthatott be. A kupon pedig egy különleges élménynapra szólt, amikor kis a srác úgy érezhette: egy napra katonává vált. Élményeket szerzett, s talán egy hivatástudat is kibontakozott a laktanya falai között.

A HOG Four River Chapter nem csak összetartó közösségéről ismert, hanem rendszeres jótékonysági akcióikról is. Karácsony előtt évek óta visszatérő vendégek már a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában, ahová rendszeresen elkísérő őket Szeles Szabolcs alpolgármester is. Ilyenkor mindig olyan gyermekeket támogatnak, akik különlegesek, hiszen tehetségükkel és kitartásukkal példát mutatnak korosztályukban.

Szabó Csaba, 7. osztályos diák érdeklődik a honvédség és a katonaélet iránt, így kézenfekvő volt, hogy a motorosok ilyen irányból közelítik meg az ajándékozást. Összebeszéltek hát a vitéz Szalontai Ferenc 19. Területvédelmi Zászlóalj katonáival, s Csaba egy élménykupont kapott karácsonyra, amelyet a nyár végéig válthatott be a katonáknál, akik egy élményekkel teli napok ígértek a fiúnak.

A találkozásra nemrég került sor, amikor Csaba csatlakozhatott a csornai Hunyadi-iskola növendékeihez, s részt vehetett „Az egy napra katona vagyok” nevű tartalmas programon. Ennek során a vitéz Szalontai Ferenc 19. Területvédelmi Zászlóalj katonái olyan, egy tanítási napot átölelő programot kínálnak az általános- és középiskolásoknak, amikor betekintést nyerhetnek a zászlóalj működésébe, illetve az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katonák kiképzésébe, a szolgálati forma sajátosságaiba, lehetőségeibe.

Csaba így tapasztalhatta milyen is katonás fegyelem, az alaki foglalkozás és természetesen a katonai technikákkal is megismerkedhetett. Érdeklődve figyelte az ÖTT-s katonák hatástalanított, bemutatóra szánt fegyverzetét, az egészségügyi oktatást, ahol az érszorító alkalmazást rajta is szemléltették a kiképzők. A térképészetbe és a tereptanba is belekóstolhatott a többi diákkal együtt, illetve megcsodálhatta a Pálffy Miklós laktanya kiállítótermeiben látható maketteket, ismertetőket.

A használatból már kivont, kiállított katonai járművek is igencsak felkeltették a fiú érdeklődését, aki ügyesen és bátran mászott fel rájuk, s bizony többször is hangoztatta, ő ide még szeretne visszatérni…

Nos, erre minden lehetősége megvan hiszen középiskolában választhat magának olyan intézményt, ahol zajlik a Honvéd Kadét Program, ha pedig betöltötte a 18. életévét, akkor második lépésként lehet önkéntes területvédelmi tartalékos katona, s ha olyan elhivatottságot érez, akkor jelentkezhet akár az Acélkockába, akár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. Igazából minden csak Csabán múlik, a Magyar Honvédség tárt karokkal várja a lelkes fiatalokat. Szabó Csaba szemének csillogásából pedig azt lehetett kiolvasni: vele tényleg találkozhatunk majd egyenruhában…