Nagy kihívás előtt a cégek, kibertérből támadnak a csalók

Ficsór Dávid Fotó: MekliZ Fotó/Komlós Ádám
2023.05.25. 13:28

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 2023. májusában egy többállomásos rendezvénysorozatot indított, amely során a kiemelt gazdasági szereplők vezetői számára kívánja bemutatni a vállalatokat érintő aktuális kiberbiztonsági fenyegetéseket, valamint a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló új törvény tervezetét.

A roadshow a napokban Győrbe érkezett, ahol több mint ötven cég képviselője hallgatta meg a legfrissebb információkat. „Hatóságunk azt a célt tűzte ki, hogy emelje a vállalati biztonságot és a hazai magyar vállalatok kiberbiztonságát. Ennek érdekében az országgyűlés elfogadott egy új, kiberbiztonsági szabályozásról szóló törvényt, aminek elsődleges célja az, hogy a magyar vállalatok foglalkozzanak a kiberbiztonsági kockázatokkal, és olyan intézkedéseket vezessenek be, melyek megóvják őket ezektől az egyre nagyobb számban előforduló problémáktól” – mondta dr. Bencsik Balázs, az SZTFH Kiberbiztonsági Tanúsítási Igazgatóságának vezetője, aki a rendezvény főelőadója volt.

Fenyegetés ugyanis van bőven, egyre több bűnöző használja ki az kibertér adta lehetőségeket. A vállalatok nagy pénzeszközöket kezelnek, fontos adatok birtokában vannak, a magyar gazdaság működőképességének alapjait jelentik. Egy nemrég lezajlott felmérés komoly problémáról árulkodik. „Megdöbbentő adatok láttak napvilágot: két hónap alatt 250 millió forint kár keletkezett a magyar vállalati szektorban, a támadások következtében létrejött károk helyreállítására pedig dupla annyit kellett kifizetnie a cégeknek. Ha megnézzük, éves szinten milliárdokban mérhető az a kár, amiket elszenvedünk a kiberfenyegetések miatt.

Dr. Bencsik Balázs szerint, ha ezt az összeget nem a kiberbűnözők kifizetésére költik a cégek, hanem a védekezésre fordítják, akkor egyrészt, növeljük a vállalati kiberbiztonságot, másrészt a digizalizáció okán versenyelőnyre is szert tesznek a vállalkozások. Az esemény kitért a vállalatokat érintő, a törvényben foglalt jövőbeni kötelezettségekre és előírásokra, az új kiberbiztonsági jogszabályban foglaltakra, továbbá arra, miként segíthetik elő a vállalataik működésének biztonságát.