Köztünk élnek

Munkában és szerelemben is egy az útjuk

Fotó: Ács Tamás
Kaszás Kornél
2021.07.24. 19:24

Nem hiszek a véletlenekben. Szerintem olvasóink sem fognak hinni benne, ha elolvassák Forgách Melinda és Kiss Károly történetét. Sőt arra is választ kaphatunk, hogy miként fér össze a szerelem és a munka. Melinda és Károly személyszállítással foglalkozik, és bár szinte semmi szabadidejük nincs, minden percét élvezik.

Ahhoz, hogy megismerjük a Kiss Taxi történetét, vissza kell mennünk az időben. Forgách Melinda Érden nőtt fel, személyszállítással foglalkozó édesapa és egészségügyben dolgozó édesanya gyermekeként. „Egyértelműen tőlük hozom az emberek szeretetét. Az empátia már gyerekkoromban gyökeret eresztett bennem a szüleimnek köszönhetően” – emlékszik vissza Forgách Melinda, aki testközelből látta, hogy mennyit és milyen hivatástudattal dolgozott az apukája. „Nagyon felnézek rá a mai napig. Ő tanított meg arra is, hogy alázat és empátia nélkül nem lehet csinálni a taxizást, mert sosem tudhatom, hogy az utas milyen problémával küzd – hangsúlyozza a Kiss Taxi egyik alapítója.

Persze a személyszállításhoz kanyargós út vezetett, mert Melinda a középiskola elvégzése után az idegenforgalom felé fordult, és felsőfokú szakképesítést szerzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán. „A képzés gyakorlati részét a Hilton szállodában végeztem, és miután befejeztem az iskolát, fel is vettek.” Bár egy ideig dolgozott az idegenforgalomban, végül a sors közbelépett, és megismerkedett Kiss Károllyal.

„Az édesanyám nevelt fel engem és két testvéremet, és annak ellenére, hogy esztergályosszakmát szereztem, mindig is vonzott a vezetés” – magyarázza Kiss Károly, a családi vállalkozás névadója. Így talán az sem meglepő, hogy a szakmájában sosem dolgozott, mert szinte mindig a vezetéssel kereste a kenyerét. „Talán a bátyámnak köszönhetem, hogy ennyire szeretek a volán mögött ülni. Ő buszsofőrként is dolgozott, jelenleg pedig kamionnal járja az utakat.”

A sors végül 2007-ben közbeszólt, és közelebb hozta egymáshoz a két fiatalt. Károly mozgó értékesítéssel foglalkozott, és gépkocsival járta a településeket, Melinda pedig a nagymamájánál tett látogatást Téten. „Így visszagondolva, Melinda mamájának köszönhetjük, hogy találkoztunk” – mondja Károly, aki először 2007 decemberében hívta el párját randevúra. Melinda és Károly kezdetben csak hétvégenként találkozott, hiszen Melinda még dolgozott a szállodában, de a szerelemnek nem lehetett gátat szabni, így 2009 őszén összeköltöztek.

Bár Karesz továbbra is fuvarozással foglalkozott, a személyszállítást Melinda kezdte el 2011-ben. „Az egyik győri taxitársaságnál helyezkedtem el, és egyáltalán nem volt könnyű. Az utasoknak is sokat köszönhetek, hiszen eleinte ők segítettek eligazodni Győrben” – idézi fel a kezdeti időszakot Forgách Melinda. Évekkel később Karesz is beszállt a személyszállításba, és kezdetben Téten, majd az engedély beszerzése után már Győrben is taxizhatott.

A Kiss Taxi 2017 októbere óta működik, és az alapítókkal folytatott beszélgetésem után elképzelni sem tudom, hogy más foglalkozásban is ennyire ki tudnának teljesedni. „Az utasaink nagy része törzsutas, és nagyon szerencsésnek gondolom magunkat, mert megnyílnak nekünk az emberek. Ez sokkal többről szól az utasok szállításánál. Szeretünk foglalkozni az emberekkel, és szívesen meghallgatjuk őket” – emeli ki Forgách Melinda. A vállalkozás mindkettőjüktől sok áldozatot követel, hiszen kevés a szabad idejük, de a taxizás ma már kihagyhatatlan része életüknek. „Sokszor halljuk, hogy ez könnyű, mert itt csak vezetni kell. A személyszállításban mindig történik valami, nekünk pedig erre van szükségünk” – hangsúlyozza Kiss Károly.

A fenti sorok tükrében, döntse el mindenki maga, hogy létezik-e véletlen. Vagy a sors akarta úgy, hogy a két fiatal távolságot leküzdve találkozzon, és közös szenvedélyük mentén építsék fel életüket.

Kapcsolódó témák: #köztünk élnek |