Szemléletformálás és változatos programok

Mozgalmas „zöld” évet zártak, folytatják

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2022.01.03. 06:38

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Környezetvédelmi Bizottság (KÖBI). Tagjai 2021-ben szemléletformáló tevékenységekkel, figyelemfelkeltő programokkal igyekeztek aktívan rész venni a város életében. Herman Etelka KÖBI-titkárt kértük számvetésre.

Hirdetés
Fecskevédelmi program

A 2020-ban elindított fecskevédelmi program idén is folytatódott. A meglévő sárgyűjtő helyek mellé újabbakat létesítettünk. Felvettük a kapcsolatot a helyi nevelési és oktatási intézményekkel, akikkel megszerveztük a sárgyűjtő helyek karbantartását, fenntartását. A lakosság bevonásával megtörtént a fecskeállomány felmérése, amely a beérkezett adatok alapján növekedést mutat.

I. Győri ZöldExpo

Sikerült megszervezni az első ökotudatos, szemléletformáló kiállítást, melynek az volt a célja, hogy a hétköznapi embereket is megszólítsa. A kétnapos esemény minden korosztály számára színvonalas, sokrétű és szórakoztató programot nyújtott. Ez a kiállítás volt az első lépcső a közösség környezettudatos nevelésének útján. A következő években is szeretnénk megrendezni az Expót, egybekötve szakmai nappal, előadásokkal, az iskolák részére tematikus kiállítással.

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap

A Mobilitási Hét idei célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon is. A program során mindennap előadásokkal és átmozgató tornával vártuk a diákokat, valamint az itt élőket az egyes városrészekben. Az autómentes napon a közösségi közlekedés volt fókuszban, ekkor Győr valamennyi helyi autóbuszjáratán ingyen utazhattak. Sokan voltak kíváncsiak a Volánbusz Zrt. Ipar úti telephelyére, amit nosztalgiabusszal lehetett meglátogatni. Sokan kipróbálták a „Bagolybusz” elnevezésű díjmentes éjszakai járatot, ami a belváros, a szórakozóhelyek és a lakótelepek között közlekedett.

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

A programban önkéntes szemétszedési akciót szerveztünk az önkormányzat dolgozóinak. Így hívtuk a figyelmet az illegális hulladéklerakás veszélyére, az összefogás fontosságára.

Európai Hulladékcsökkentési Hét

A hulladékmegelőzési kampány hazánkban is egyre népszerűbb. Városunk a hulladékképződés csökkentésére, az újrahasználatra fókuszál a csomagolásmentes üzletek közreműködésével. A vásárcsarnokban az ökotudatos üzletek a csomagolóanyag-mentes vásárlásra, a környezetbarát termékek használatára hívták fel a figyelmet. Praktikus, a hétköznapokba is könnyen beilleszthető tanácsokkal szolgáltak. Az akció során a boltok a bizottság támogatásával bevásárlózsákokat is osztottak a vásárlóknak, melyekbe gyümölcsöt, zöldséget, péksüteményt is lehet tenni. A zsákok természetesen leselejtezett függönyanyagból készültek.

Használt étolaj begyűjtése

Aktívan részt vettünk a szelektív szigetes használt étolaj kísérleti gyűjtésének megszervezésébe. Az volt a célunk, hogy megelőzzük a használt étolaj csatornahálózatba, lefolyókba kerülését, és felhívjuk a figyelmet vizeink védelmére is.

Zöld karácsony

A karácsonyi vásárban szintén a csomagolásmentes üzletek bevonásával igyekeztünk felhívni az emberek figyelmét a környezettudatos ajándékozásra, a kevesebb csomagolóanyag használatára.

Zöld cikkek:

November óta a Győr+ Hetilapban folyamatosan készítünk „zöld” cikkeket, tájékoztató anyagokat. Igyekszünk mindig az aktuális témákat bemutatni.

Projektjeinket a környezetvédelmi osztállyal közösen tudtuk megvalósítani.

2022-ben is számos szemléletformáló rendezvénnyel készülünk. Már több mint húsz program szerepel terveinkben, melyeket dr. Dézsi Csaba András polgármester támogatásával készítünk elő.

Elkezdtük szervezni a II. Győri Expót. Azért, hogy minél színesebb és színvonalasabb programot tudjunk összeállítani, ellátogattunk a Budapest Planet 2021 kiállításra, ahol értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk.

Hirdetés