Különdíjban részesült az ifjú győri zongorista

Moszkvában képviselte hazánkat

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.09.23. 11:35

„Magyarország - Oroszország, a két ország együttműködése” címmel immáron harmadik alkalommal rendezett tehetséggondozó fesztivált a moszkvai Liszt Ferenc Zeneiskola. A versenyre meghívást kapott Kovács Ármin Krisztián, a győri zeneiskola tanulója, aki második helyezéssel és különdíjjal tért haza.

Hirdetés

A győri Liszt Ferenc Zeneiskola több mint tíz éves szakmai kapcsolatot ápol az orosz tehetséggondozás elkötelezett hívével, Valéria Blokkal, akiszámtalan orosz tehetséges zenésznek teremtett lehetőséget arra, hogy nemzetközi szereplések során is bemutatkozhasson. Városunk zeneiskolájában is több alkalommal szerepeltek, ahol nemcsak a tanulók és tanárok, de a város zenekedvelői is meghallgathatták a koncertet.

Fotó: O. Jakócs Péter

Valériai Blokk meghívására idén tavasszal vett részt Ármin a tehetséggondozó versenyen Pálné Rácz Edina zongoratanárával és Szakács Erika igazgatónővel. „A fesztivál célja a magyar szerzők műveinek széleskörű megismertetése, az orosz és magyar zenei kultúra ápolása „– hangsúlyozta az igazgatónő, aki egy évvel korábban a verseny díszvendége volt. Ármin műsorában Takács Jenő Szonatinájának 1. és 2. tétele, valamint Szkrjabin két prelúdiuma hangzott el. A hat elismert szaktekintélyből álló zsűri a magyar zongorista játékát II. helyezéssel díjazta, különdíjjal emelte ki a magyar mű hiteles előadását, tanárát pedig elismerő oklevéllel jutalmazta.

Ármin már óvodásként zeneovi foglalkozásokra járt, ahol az oktató tanácsára a szülők beíratták a Liszt Ferenc Zeneiskolába. Első osztályos kora óta zongorázni tanul, a kezdetektől Rácz Edina tanárnő növendéke. Zongoratanára tehetségesnek, kitartónak tartja, mint mondja: jó vele dolgozni. A munkának meg is van a jutalma, Ármin az elmúlt években több országos és nemzetközi zongoraversenyen is első helyezést ért el, vagy különdíjban részesült. A fiatal zongorista példaképe Havassy Balázs, kedvence az orosz romantika, de szívesen játssza Takács Jenő műveit is. Szabadidejében a bencés gimnázium kórusában énekel. A szokásos kérdésre, hogy „mi leszel, ha nagy leszel?” még nem tudja a választ, majd érettségi után dönti el, hogy foglalkozik-e komolyabban a zenével.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #zene |