Mit kell tudni az égetésről?

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2022.11.06. 20:09

Évről évre visszatérő gond a családi házas övezetekben a kerti nyesedék és a faágak elhelyezése. A tudnivalókról Herman Etelka, a Környezetvédelmi Osztály vezetője tájékoztatta a Győr+ Médiát.

Hirdetés

A győri hulladékudvarokba a fás szárú hulladékot ingyenesen le lehet adni. Megoldás lehet a komposztálás, valamint a faágak darálása is, hiszen a nyesedék térfogata a tizedére esik össze, a keletkezett mulcs pedig gyomelnyomó, és lebomlása után növeli a talaj humusztartalmát. Segít megtartani annak nedvességet, és növeli a szervesanyag-tartalmát, de csökkenti az eróziós hatásokat. Használhatjuk fák, bokrok körül és kerti ágyásokban. 

A nagy mennyiségben keletkező gallyak miatt városunk önkormányzata elfogadta „a fás szárú növények égetéséről” szóló rendeletet. E szerint a száraz ágakat, vesszőket és egyéb fás szárú növényeket áprilisban és novemberben – az ünnepnapok kivételével – 8 és 17 óra között el lehet égetni.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen kerti hulladékot elégethetünk! Csak száraz faágat tegyünk a tűzre, lágy szárút és nedves nyesedéket ne! Ezek égetése nagymértékű légszennyezést okoz.

A hűvösebb időben a háztartásokban elkezdődik a fűtés, különböző tüzelő berendezésekkel, kazánokkal, kályhákkal. Természetesen itt sem lehet bármit elégetni.

Tilos fűtésre használni a „kezelt”, vagyis festett, lakkozott fát, a rétegelt lemezt, bútorlapot, az építési fahulladékot, a színes, „fényes” papírhulladékot, a PET-palackot, a műanyag hulladékot, az autógumit, a használt ruhát, a fáradt olajat, az üzemanyagot, valamint a háztartási hulladékot.

Égetésük esetén a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezik a környezetet és közvetlenül károsítják az egészségünket. A nem megfelelő tüzelőanyag használatát büntetik. Bejelentést az illetékes Kormányhivatal járási hivatalában lehet tenni. A környezetszennyezés mellett a nem megfelelő fűtőanyag károsíthatja a fűtőberendezésünket is.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #tűzgyújtás | #Zöld Győr |