Hirdetés
Pannon-Víz Zrt.

Mire érdemes odafigyelni a nyári hőségben?

Fotó: Pannon-Víz
Pannon-Víz Zrt.
2022.06.26. 13:03

A nyár beköszöntével egyre feljebb kúszik a higany a hőmérőn, aminek persze sokan örülünk, de a tartós meleg, a perzselő napsütés nem kedvez az élő szervezetnek.

Hirdetés

A hosszan tartó hőség nemcsak a kisgyermekeknek és az idős embereknek okozhat egészségügyi problémát, hanem gyakran az egészséges emberek szervezetére is kedvezőtlen hatással lehet.

Ezért nyáron különösen fontos odafigyelni a fokozott folyadékbevitelre, valamint arra, hogy a déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon. A napi ajánlott folyadékbevitel 2,5–3 liter, ami kánikula idején jelentősen megnövekedhet, akár 4 literre, vagy még ennél is többre.

Hirdetés

Az extrém meleg kivonja a vizet a szervezetből, aminek hatására eszenciális sókat és ásványi anyagokat is veszíthetünk. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a kiszáradást, növelni kell a folyadékbevitelt, lehetőleg víz formájában. Kerüljük az alkoholos és koffein tartalmú italokat, mert ezekkel épp ellenkező hatást érhetünk el, tovább dehidratáljuk szervezetünket. Ne várjuk meg, amíg megszomjazunk, fokozatosan figyeljünk a folyadékpótlásra, fogyasszunk könnyű ételeket!

A nyári időszakban kiemelten fontos, hogy gondoskodjunk vízkészletünkről, mindig legyen nálunk víz utazáskor is! Ha van rá lehetőségünk, akkor vegyünk hűsítő fürdőt vagy zuhanyt, esetleg hűtsük le magunkat egy légkondicionált vagy hűvös helyiségben. Kitűnő felfrissülést eredményezhet a könyökhajlatra, csuklóra vagy a nyakra helyezett nedves zsebkendő is, ami segítheti emelni komfortérzetünket.

A nagy kánikulában fokozottan figyeljünk oda magunkra és embertársainkra is!

Kapcsolódó témák: #hőség | #nyár | #pannon-víz |
likeold
a fb oldalunkat