„Mini Vizit” Újvárosban

Fotó: O. Jakócs Péter
Németh Boglárka
2021.08.23. 18:38

Dr. Dézsi Csaba András polgármester, Szeles Szabolcs alpolgármester és Dr. Fekete Dávid, önkormányzati képviselők vették szemügyre a problémákat és közösen megoldást, valamint tervekeket kerestek mivel a Kossuth utcában több épület is romos állapotban van.

A “nagy viziten” mindenre nem jutott idő, így ma külön szántak erre idejükből a város vezetői, hogy felmérjék mit lehet tenni a város és az utca képét rontó épületekkel. Hétfő délután indultak útnak, az első állomás a Kossuth utca 32-es szám volt, ahol rögtön látták, hogy sürgős megoldásra van szükség. Az épület már romos, lakatlan, de műemlék jellegét megtartva kellene felújítani. Ezt követően egymás után jött még két ehhez hasonló épület a sarokig, az egyiknek a felújítása már folyamatban is van. 

A Bercsényi liget felőli utcakép kettős látványt nyújt az arra járóknak, hiszen az egyik oldalon felújított, zöld oázisokkal kialakított park, míg a másik oldalon szintén romos épületek, ami érdekes, hogy a legtöbb házon a tető még mindig egész jó állapotban van, kevésbé fogott rajtuk az idő vasfoga, nem úgy, mint a téglákon, 

A vizit végén dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta: fontos, volt, hogy saját szemével lássa milyen megoldandó problémák várnak az önkormányzatra, Győr sokat fejlődött az elmúlt időszakban és ez csak úgy vihető tovább, ha a befejezetlen gondokra is megoldást találnak. A polgármester a vizit alatt Tiktok videókat is készített, melyekben mesél egyes épületek történetéről is. 

Dr. Fekete Dávid, a terület képviselője kiemelte: a Kossuth utca számos épülete megújult már, a fejlődés azonban nem állhat meg, mivel az épületek mindegyike műemléknek számít, így óvatos döntést kell hozni, de mindenképpen rendbe tenni. Próbálnak majd kormányzati és egyéb, például EU-s támogatást igénybe venni, de ugyanakkor az önerőt is bele fektetik majd.

Szeles Szabolcs hozzátette,: Újváros mellett Szigetben és Pinnyéden is akadnak hasonló, az elmúlt 50-60 évben elhanyagolt épületek, melyek közül az elmúlt több, mint tíz évben már így is rengeteg esetében történt fejlesztés, a lendület pedig továbbra sem áll meg, de ehhez a lakosok türelmére is szüksége lesz, hiszen egy-egy felújítás sajnos sok időbe telhet. 

Galéria: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #polgármesteri vizit terepen | #újváros |