Mindig lesz karácsony: mesebalett nem csak kicsiknek

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2022.12.22. 09:15

Az energiaválság ellenére sem maradtak mese balett nélkül a győriek. A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola az elmúlt hat évben a „Rudi megmenti a karácsonyt” című darabjával örvendeztette meg a gyerekeket, idén pedig egy teljesen új bemutatóval kápráztatják el a közönséget.

Anyagi okok miatt a 190 balettiskolás növendéket felvonultató mese balettot ezúttal az iskolában mutatták be, hétfőtől-szerdáig, naponta két alkalommal. A Mindig lesz karácsonyt 600 óvodás és jó néhány szülő is látta.

Mire megszületett az új darab, jött a válság, kiderült, hogy nem lesz pénzünk nagyobb terem bérlésére, viszont a gyerekek folyamatosan kérdezték, lesz-e idén is karácsony, karácsonyi mesebalett, hát persze, hogy lett, igaz, itt az iskolában tartjuk a bemutatókat, de ezzel semmit sem veszít értékéből és üzenetéből az előadás” – mondta Derczó Tibor, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola igazgatója.

Nem csak a helyszín volt új idén, de a darab is. Az elmúlt években Rudi mentette meg mindig sikeresen a karácsonyt, mostanra azonban Sebestyén Bálint új mesét talált ki és koreografált. A mindig lesz karácsony két lány történetét meséli el, szövegben és táncban. „Üzenete nagyjából hasonló, mint a korábbi Rudi megmenti a karácsonyt című darabnak, itt azonban két lány a főszereplő, akik sokféle helyzetben, sokféle kaland közepette kitartanak egymás és a karácsony mellett is, segítségükkel pedig természetesen ezúttal is, mint mindig, lesz karácsony, azt senki nem veheti el a gyerekektől” – fogalmazott Sebestyén Bálint, a darab írója és koreográfusa.

„Azonnal elfogytak a helyek, az óvodák pillanatok alatt lecsaptak a lehetőségre és nem utolsó sorban két szereposztásban, mintegy 190 növendékünk lépett fel és mutathatta be ismét tehetségét a közönség előtt” – hangsúlyozta az iskola igazgatója.

Hatalmas siker volt az iskola új mesebalettja, ráadásul az intézményben abban bíznak, hogy néhány kis óvodás is kedvet kapott arra, hogy később náluk kezdje meg tanulmányait.