Hirdetés
Kegyeleti Ünnep

Mindenszentekre megszépülnek a temetők

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.10.23. 09:03

A mindenszenteket és halottak napját megelőzően a Győr-Szol Zrt. nagy figyelmet fordít a győri köztemetők takarítására.

Hirdetés

Naponta több mint hatvan fő végzi a falevél gereblyézését, az összegyűjtött avart elszállítják. A szilárd burkolatú utakat géppel, a kavicsos utakat kézi erővel seprik, tisztítják. Folyamatos a temetőkből a hulladék elszállítása. A nádorvárosi köztemető régi bejáratánál – a körforgalomnál –, a felújított burkolatú piactéren és a Szentlélek téri bejáratnál koszorú- és virágárusítás zajlik. A szabadhegyi köztemetőnél virágbolt üzemel. Az ünnepi készülődés keretében a győri sírkertek ágyásaiba összesen 2000 árvácskát ültetnek el.

A győri köztemetők november 5-ig 7 és 20 óra között látogathatóak, a téli nyitva tartás, miszerint 8 óra és 17 óra között lesznek nyitva, november 6-án lép életbe.

A Szabadi úti köztemető bejáratán és a nádorvárosi köztemető mindkét kapuján október 30-án, 31-én és november 1-jén 7 és 11 óra között hajthatnak be autóval az arra jogosultak.

A temetői autóforgalom csökkentése, valamint a nehezen mozgó látogatók érdekében ingyenes csendesen működő és környezetbarát elektromos kisbusz közlekedik október 30-án, 31-én és november 1-jén 9 és 16 óra között a nádorvárosi köztemetőben. A járatok a régi ravatalozó elől indulnak, a felszállás pontos helyét Győr-Szol-zászló jelzi. A kocsi folyamatosan, körjáratszerűen közlekedik a temetőn belüli főbb utakon, a rászorulók az igényeik szerint szállhatnak fel és le.

További segítség a sírkertekbe kilátogatóknak, hogy minden győri köztemetőben november 1-jén 10 és 16.20 óra között gondnoki szolgálat működik, ennek köszönhetően a távolról érkezők számára a sírhelyekkel kapcsolatos ügyintézés lehetősége biztosított lesz.

A győri köztemetőkben a kegyeleti megemlékezés időszakában várhatóan biztosított lesz a vízvételi lehetőség a kutakból.

A köztemetőknél fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. A biztonság miatt fontos, hogy senki se hagyjon a gépkocsiban látható helyen értéket. A sírokra vagy a kút mellé se tegyenek még rövid időre sem autó- és lakáskulcsot, mobiltelefont és hasonló tárgyakat a temetőlátogatók.

Kapcsolódó témák: #emlékezés | #Győr-Szol Zrt. | #takarítás | #ünnep |
Hirdetés